sâmbătă, decembrie 14, 2024

Ce minciuni a înșirat Putin în interviul cu Tucker Carlson. The Times i le demontează cu date reale

ExterneCe minciuni a înșirat Putin în interviul cu Tucker Carlson. The Times i le demontează cu date reale

Putin și-a înșirat propaganda în interviul acordat lui Tucker Carlson. Americanul a ascultat fără reacție. The Times consideră că președintele Putin a avansat o serie de minciuni pe care jurnalistul american nu a reușit să le combată.

Putin și-a înșirat propaganda în interviul acordat lui Tucker Carlson. Americanul a ascultat cuminte. Afirmațiile lui Putin au reflectat convingerea sa că Occidentul este o forță cinică, înclinată să slăbească Rusia și să stabilească hegemonia globală.

The Times examinează unele dintre cele mai contestate declarații ale liderului rus

Ce minciuni a înșirat Putin în interviul cu Tucker Carlson. The Times i le demontează

În timpul negocierilor cu Mihail Gorbaciov privind reunificarea Germaniei în 1990, James Baker, secretarul de stat al SUA, a încercat să înlăture temerile sovieticilor cu privire la o prezență a NATO în fosta Germanie de Est controlată de ruși, sugerând că Alianța nu se va extinde „un centimetru spre est”.

Putin susține că aceasta a fost o asigurare mai largă de a nu extinde NATO, în timp ce academicienii occidentali spun că ideea s-a aplicat în special Germaniei și a fost abandonată de George Bush Sr când a devenit președinte.

Acordul final privind unificarea Germaniei, ratificat de Uniunea Sovietică în același an, nu a interzis clar ca NATO să adauge mai mulți membri.

Putin a susținut că Ianukovici a fost înlăturat de la putere de CIA

După luni de proteste împotriva președintelui Ianukovici în Ucraina în februarie 2014, apeluri telefonice intermitente, care nu au fost negate de Washington, au înregistrat oficiali americani discutând în mod deschis care persoane din opoziția ucraineană ar trebui să fie la putere.

Ianukovici a fugit din Kiev două săptămâni mai târziu, după ce tocmai a semnat un acord cu opoziția pentru a crea un guvern interimar de unitate.

Protestatarii nemulțumiți de compromis s-au ciocnit cu forțele de securitate ale lui Ianukovici cu puțin timp înainte de fuga acestuia. Unii erau înarmați, dar mulți erau echipați doar cu căști și scuturi lucrate manual.

Nu au fost prezentate dovezi ale implicării CIA. Revoluția este văzută pe scară largă ca o revoltă populară, în ciuda unui nivel de implicare occidentală, potrivit The Times.

Minciuna conform căreia Kievul a început războiul în estul Ucrainei

Putin a spus în interviu că: „Ei [ucrainenii] au lansat un război în Donbas în 2014, folosind aeronave și artilerie împotriva civililor”.

Putin

În realitate, mitingurile pro-Moscova au izbucnit în Donbas la începutul anului 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea a Ucrainei. Bărbați cu arme improvizate au luat cu asalt clădirile administrației înainte ca Igor Girkov, un fost ofițer rus de informații, să aducă militanți ruși din Crimeea pentru a lupta împotriva autorităților.

Oficialii ucraineni au lansat o operațiune „antiteroristă” pentru a potoli tulburările. Conflictul a escaladat apoi într-un război la scară largă, cu ambele părți folosind arme grele, iar Rusia a început să trimită trupe și tancuri peste granița cu Donbas în sprijinul separatiștilor.

Putin: Ucraina și Occidentul au fost de vină pentru eșecul discuțiilor de pace din martie și aprilie 2022
Negociatorii de pace ruși și ucraineni s-au întâlnit la Istanbul la mai puțin de o lună de la începutul invaziei lui Putin, dar cât de aproape au ajuns la un acord este contestat.

O investigație efectuată de Wall Street Journal în această lună a constatat că discuțiile erau deschise și că Ucraina a dat dovadă de flexibilitate în ceea ce privește aspirația de a adera la NATO, precum și cererile Rusiei de a reduce dimensiunea armatei sale și de a îngheța discuțiile cu privire la statutul Crimeei.

Putin susține că a retras trupele ruse din jurul Kievului când un acord a fost aproape convenit, deoarece Franța și Germania au spus că Ucraina nu poate semna cu „pistolul la tâmplă”.

Ucraina susține că retragerea Rusiei a fost forțată de pierderile pe câmpul de luptă și că nu s-a ajuns nici pe departe la un acord. Dezvăluirea masacrului civililor de către trupele ruse în orașul ucrainean Bucea a înlăturat apoi orice dorință de a negocia.

Boris Johnson nu a cerut Kievului să renunțe la negocierile cu Rusia

Putin a susținut că Ucraina „s-a supus cererii sau convingerii” lui Boris Johnson, care ar fi sfătuit Kievul în aprilie 2022 că este „mai bine să lupți împotriva Rusiei” decât să continui discuțiile de pace”.

Johnson a spus recent pentru The Times că e o aiureală totală că ar fi sabotat un acord de pace, dar a recunoscut: „Nu puteam vedea pentru nimic în lume cum ar putea arăta o înțelegere și credeam că orice înțelegere cu Putin va fi destul de sordidă.”

Johnson susține că i-a spus președintelui Zelenski că depinde de Kiev să-și stabilească obiectivele, dar „Putin trebuie să eșueze”, iar Marea Britanie este gata să sprijine Ucraina „o mie la sută”.

Ulterior, Zelenski și-a întărit poziția, cerând retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina, inclusiv din Crimeea, iar Marea Britanie a început să furnizeze arme Kievului.

Refrenul lui Putin: Ucraina necesită „denazificare”

Putin și-a repetat refrenul că unul dintre obiectivele cheie ale Rusiei este „denazificarea” Ucrainei. Grupurile și milițiile de extremă dreapta și neonaziste au jucat un rol în Ucraina. Stepan Bandera este lăudat de unii din Kiev ca un erou istoric, dar acesta a fost un naționalist ucrainean din timpul războiului, care a colaborat o perioadă cu naziștii și rămâne o figură controversată. În conflictul actual, un batalion neo-nazist pe nume Azov participă și el la rezistența avansului Rusiei, a susținut Putin.

Analiștii politici spun că astfel de grupuri sunt periferice. Președintele Zelenski este evreu, iar o coaliție de partide naționaliste de dreapta a luat doar 2,15% din voturi la alegerile parlamentare din 2019.

Vezi si alte articole...