sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Ce ne pot învăța câinii fără adăpost din Cernobîl despre radiații?

SCIENCE+Ce ne pot învăța câinii fără adăpost din Cernobîl despre radiații?

Descendenții câinilor vagabonzi și abandonați, care au supraviețuit catastrofei de la centrala nucleară din Cernobîl, oferă oportunități unice pentru știință.

Aceștia s-au adaptat pentru a supraviețui într-unul dintre cele mai radioactive locuri de pe Pământ. ”

Avem atât de multe de învățat de la aceste animale”, a declarat Elaine Ostrander, genetician la US National Institutes of Health din Bethesda, Maryland, și co-autor al noului studiu bazat pe ADN-ul colectat de la acești câini.

„Aceasta este o „oportunitate de aur” pentru a înțelege ce se întâmplă atunci când generații de mamifere mari trăiesc într-un mediu similar”.

Cercetătorii speră să folosească cunoștințele dobândite pentru a înțelege mai bine efectele expunerii pe termen lung la radiații asupra geneticii și sănătății umane. Mostrele de ADN canin sunt „incredibil de valoroase”, deoarece tind să împărtășească aproape aceleași spații și diete ca și oamenii”, spune Ostrander.

„Nu am avut niciodată ocazia de a face această lucrare la un animal care ne oglindește atât de bine ca și câinii”, arată el.

Pe de altă parte, nu este ușor de înțeles care modificări genetice sunt cauzate de radiații și care sunt alți factori, cum ar fi consangvinizarea sau contaminanții non-radioactivi.

Sursă: Nauka.bg, Bulgaria

Vezi si alte articole...