luni, mai 27, 2024

Ce spuse știința despre efectele dăunătoare ale marijuanei?

SCIENCE+Ce spuse știința despre efectele dăunătoare ale marijuanei?

Cercetarea marijuanei încă reprezintă o provocare pentru oamenii de știință, necesitând depășirea multor bariere administrative și legale, deoarece această substanță este ilegală în majoritatea țărilor.

„Din acest motiv, oamenii sunt reticenți să ia parte la cercetare și, dacă sunt de acord, le este frică să dezvăluie cât de mult fumează de fapt. În plus, aceștia nu știu cu adevărat ce este în țigară, iar oamenii de știință au, de asemenea, probleme cu standardizarea mostrelor din această substanță”, scriu jurnaliştii de la publicaţia Gazeta Wyborcza din Polonia.

Se estimează că cânepa conține până la 500 de compuși activi, incluzându-i pe cei mai importanți – tetrahidrocanabinol (THC) și canabidiol (CBD). THC afectează receptorii de la nivelul creierului și produce diverse efecte, cum ar fi euforia, reducerea durerii și relaxarea musculară. CBD, pe de altă parte, reduce efectul narcotic al THC și are efecte anxiolitice și antiinflamatoare.

Un raport elaborat pentru Departamentul de Sănătate al SUA admite că abuzul de marijuana duce la dependență fizică și psihologică. „Totuși, probabilitatea unor efecte grave este scăzută”, menționează sinteza. Un alt argument în favoarea marijuanei este acela că există bază științifică pentru utilizări terapeutice, inclusiv pentru tratamentul anorexiei, al durerii și al grețurilor și vărsăturilor asociate cu chimioterapia.

Însă volumul cercetărilor privind efectele pe termen lung ale marijuanei, în special asupra sănătății creierului, este încă limitat. Nimeni nu știe care vor fi efectele pe termen lung ale noilor produse comestibile, cu concentrații foarte mari de THC, asupra creierului. Nimeni nu poate spune cum se va schimba societatea când numărul utilizatorilor va crește de câteva ori. Și nu vor fuma din când în când câte o țigară, ci vor consuma din ce în ce mai multă marijuana în fiecare zi. Cercetările actuale sunt limitate în privința testării parametrilor consumului de canabis potențial importanți, cum ar fi doza și tulpina.

Vezi si alte articole...