joi, septembrie 12, 2024

Ce sunt stelele Michelin și de ce orice restaurant și-ar dori astfel de distincții

SportCe sunt stelele Michelin și de ce orice restaurant și-ar dori astfel de distincții

La fel cum în cinematografie există Premiile Oscar, în lumea gastronomiei, bucătarii și proprietarii de restaurante aspiră la celebrele stele Michelin. Puține locații din întreaga lume au însă parte de asemenea distincții exclusiviste.

Stelele Michelin reprezintă garanții ale celor mai înalte standarde în lumea restaurantelor. Orice chef de top se bucură de o astfel de clasificare după o activitate cu totul deosebită, iar provocarea constă inclusiv în menținerea stelelor Michelin pe termen lung.

Cum a apărut sistemul de stele Michelin în industria restaurantelor

Între domeniul culinar și cel al producției de anvelope pentru automobile există o legătură mai puternică decât am crede. Acest lucru se datorează faptului că prestigiosul sistem de rating din domeniul restaurantelor provine de la o faimoasă companie franceză care produce anvelope.

În anul 1900, deci cu mai bine de un secol în urmă, frații André și Édouard Michelin au publicat un ghid turistic – distribuit gratuit – cu rolul de a încuraja călătoriile cu mașina pe teritoriul Franței. Era o perioadă în care industria auto se afla la început și avea nevoie de susținere. Se poate spune astfel că ghidul Michelin era gândit ca un instrument de marketing, un suport pentru susținerea vânzării de automobile și implicit de anvelope.

Încă de la început, faimosul ghid Michelin conținea hărți, sfaturi utile pentru posesorii de mașini, inclusiv recomandări cu privire la restaurante, spații de cazare și stații de alimentare cu carburant.

Notarea cu stele a restaurantelor a fost introdusă aproximativ 30 de ani mai târziu. Ghidul care se referea doar la Franța a fost extins ulterior, devenind o referință mondială în arta culinară – element la care nu s-ar fi așteptat probabil inițial nici chiar creatorii săi.

Să câștigi și să pierzi stele Michelin

De-a lungul timpului, Ghidul Michelin – un brand în sine – a influențat industria restaurantelor. Sistemul este simplu: primești o stea, ajungi o stea în domeniul culinar. O afacere care primește o stea Michelin (sau mai multe) devine cu adevărat prosperă, având capacitatea de a vinde produsele la prețuri de top și totuși atrăgând foarte mulți clienți.

Așa cum menționam mai sus, stelele acordate sunt menținute doar dacă respectivul restaurant păstrează nivelul care l-a consacrat. Se spune că, atunci când cei de la Michelin au retras stelele restaurantului său din New York, celebrul bucătar Gordon Ramsey a plâns la aflarea veștii, susținând că durerea este asemănătoare cu pierderea jumătății într-un cuplu.

Personaj excentric și pitoresc, Gordon Ramsey a primit în total 17 stele Michelin pentru lanțul său de restaurante, dar a rămas doar cu o parte dintre ele. Motivul ține probabil de preocuparea sa mai mult pentru show-urile TV de tip reality, concursuri culinare din care obține câștiguri chiar mai mari decât cele din HoReCa. Formatele sale de emisiuni produse în o mulțime de sezoane sunt transformate în francize de succes preluate de televiziuni din întreaga lume, inclusiv în România.

Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor, care s-a difuzat și în țara noastră în varianta de producție locală, a inspirat chiar un joc video – Hell’s Kitchen: The Game – publicat de Ubisoft în 2008, precum și un joc de păcănele online – Gordon Ramsay’s Hell’s Kitchen – dezvoltat de NetEnt în 2021.

Pasiunea și spiritul vulcanic care fac show în emisiunile TV cu celebrul bucătar britanic sunt astfel mai aproape de public în variante cu un grad ridicat de interacțiune, care prelungesc distracția.

Cum se acordă stelele Michelin

Calitatea ingredientelor, măiestria și tehnica bucătarului, creativitatea acestuia, raportul calitate / preț și respectarea standardelor culinare sunt elementele esențiale pentru acordarea de stele Michelin. Criteriile jurizării sunt aplicate în mod ferm, iar procesul se dorește a fi unul onest, realizat de inspectori care nu își dezvăluie identitatea în momentele în care efectuează teste.

Contează și alte detalii, de exemplu cât de repede este așezat la masă inspectorul, cum este servit de ospătar, cum arată bucătăria. Aparent, preparatele cu influențe franțuzești sunt cotate mai bine de către acest ghid cu origini în Franța. Chef Joël Robuchon deţine recordul de stele primite pentru restaurantele în care a fost chef, el reușind să acumuleze nu mai puțin de 25 de stele Michelin.

Vezi si alte articole...