sâmbătă, iunie 15, 2024

Ce țară UE vrea să trimită, alături de Franța, trupe în Ucraina? Și-a luat submarine și 800 rachete

ExterneCe țară UE vrea să trimită, alături de Franța, trupe în Ucraina? Și-a luat submarine și 800 rachete

Ce țară UE vrea să trimită, alături de Franța, trupe în Ucraina? Și-a luat submarine și 800 rachete, dar și avioane înarmându-se până în dinți pentru a se opune lui Putin.

Spirala de escaladare a războiului din Ucraina continuă. Aproape nimeni în Europa nu este în prezent în favoarea unei soluții politice. Acum, ministrul polonez de externe merge înainte: El susține în mod deschis propunerea președintelui francez Emmanuel Macron de a trimite trupe terestre în Ucraina.

Ce țară UE vrea să trimită, alături de Franța, trupe în Ucraina? Și-a luat submarine și 800 rachete
Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a comentat favorabil propunerea președintelui francez Emmanuel Macron de a trimite trupe terestre în Ucraina. „Prezența trupelor NATO în Ucraina nu este de neconceput. Salut inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron”, a scris el vineri seara pe platforma X (fostul Twitter). Propunerea lui Macron înseamnă „că lui Putin îi este frică, în loc să ne fie nouă frică de Putin”, a explicat Sikorski, potrivit presei austriece citată de Newsweek

Tusk, precaut până acum

Poziția sa diferă astfel de cea a premierului polonez Donald Tusk. În timpul unei vizite la Praga, săptămâna trecută, Tusk a precizat că Polonia nu intenționează să își trimită trupele în Ucraina.

Macron declarase anterior, după o conferință internațională a susținătorilor Ucrainei, desfășurată la Paris, la care au participat numeroși șefi de stat și de guvern: „Nu există astăzi un consens privind desfășurarea oficială de trupe terestre”. Cu toate acestea, el a adăugat: „Dar nimic nu poate fi exclus în dinamică. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”.

Polonia se înrmează masiv

Varșovia a declarat că a relansat programul Orka pentru achiziționarea a cel puțin trei submarine și și-a anunțat intenția de a achiziționa două aeronave de avertizare timpurie Saab 340 AEW&C din Suedia.

De asemenea, a comandat 800 de rachete Hellfire II pentru viitoarele sale elicoptere de luptă AW149 și AH-64E Guardian.

Vezi si alte articole...