joi, februarie 29, 2024

China depăşeşte SUA în 37 dintre cele 44 de domenii ale tehnologiei de vârf, arată un think tank australian

EconomieChina depăşeşte SUA în 37 dintre cele 44 de domenii ale tehnologiei de vârf, arată un think tank australian

China ar fi astfel pe cale să stabilească un monopol în domeniul bateriilor electrice, hipersonic sau comunicaţiilor pe frecvenţe radio avansate precum 5G şi 6G.

Potrivit acestui studiu, Statele Unite dispun de o superioritate numai în câteva domenii – vaccinuri, informatică sau sisteme de lansare spaţială.

Rezultatele studiului au la bază cercetări cu ”impact mare” în domenii tehnologice critice şi emergente.

”Cercetările noastre arată că China a pus bazele pentru a se poziţiona ca prima superputere ştiinţifică şi tehnologică mondială”, afirmă autorii raportului.

Cele mai importante zece institute de cercetare mondială îşi au sediul în China şi generează ”de nouă ori mai multe articole de cercetare cu impact mare” decât Statele Unite.

În majoritatea celor 44 de tehnologii de vârf analizate, Academia Chineză de Ştiinţe s-a clasat prima sau a doua.

China este pe cale să creeze un monopol în mai multe domenii dominate până acum de către Statele Unite, de exemplu producţia la scară nanometrică, hidrogenul şi amoniacul în energie şi biologia sintetică.

Potrivit grupului de reflecţie australian, China străluceşte în domeniul importului de telente.

Astfel, ”o cincime dintre articolele cu impact puternic sunt redactate de către cercetători formaţi” în Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Australia şi Noua Zeelandă.

În domeniul armamentului, Australian Strategic Policy Institute relevă că progrese fulgerătoare înregistrate de China în domeniul rachetelor hipersonice cu capacitate nucleară erau previzibile.

”Potrivit analizei noastre a datelor, în ultimii cinci ani China a generat 48,49% dintre articolele de cercetare cu impact puternic” în acest domeniu.

Şapte dintre cele mai bune zece institute de cercetare din lume în acest domeniu se află în China.

Vezi si alte articole...