vineri, octombrie 4, 2024

China lansează rachete anti-navă ca să țină crucișătoarele SUA la distanță. Taiwan, în pericol

ExterneChina lansează rachete anti-navă ca să țină crucișătoarele SUA la distanță. Taiwan, în pericol

China a lansat rachete anti-navă să țină crucișătoarele SUA la distanță. Este un avertisment dur al Chinei pentru ca SUA să nu intervină în disputa sa cu Taiwanul. SUA nu exclude o invazie a Chinei în Taiwan.

Imaginile difuzate pe rețelele de socializare arată un bombardier din china H-6K care lansează o rachetă balistică din aer (ALBM), probabil o KD-21 sau YJ-21, în ceea ce ar putea fi numit o premieră neașteptată.

China lansează rachete anti-navă ca să țină crucișătoarele SUA la distanță. Taiwan, în pericol

Bombardierele H-6K ale Chinei sunt o variantă îmbunătățită a H-6. Aceste bombardiere sunt considerate vitale pentru un asalt asupra Taiwanului, lansând rachete cu rază lungă de acțiune asupra mai multor ținte în coordonare cu operațiunile navale și alte operațiuni aeriene.

Imaginile au arătat un bombardier chinez H-6 lansând una dintre „misterioasele” sale rachete balistice, care, potrivit credinței populare, sunt arme care ucid nave.

Clipul arată cum racheta este lansată de pe pilonul de sub aripa babord a bombardierului, așa cum se vede din cabina de pilotaj. De asemenea, filmarea prezintă scene în care echipajul H-6 se pregătește pentru o misiune, cu lansarea ulterioară a mai multor bombardiere.

Deși detaliile despre lansarea rachetei rămân nesigure, aceeași rachetă a fost probabil expusă public în noiembrie 2022 la Airshow China din Zhuhai. Rachetele văzute atunci au fost încărcate pe pilonii centrali și au fost evaluate ca fiind arme hipersonice de mai mulți experți.

Arma ar fi avut denumirea „2PZD-21” inscripționată pe o parte. Au existat speculații conform cărora racheta ar putea purta denumirea KD-21 sau YJ-21.

În timp ce KD-21 este probabil o variantă de atac terestru, YJ-21 ar putea fi o rachetă anti-navă. Analiștii militari chinezi au indicat în mare măsură că arma ar avea ambele capacități, dar acest lucru nu poate fi confirmat din cauza lipsei de detalii specifice din partea Beijingului.

Song Zhongping, un specialist militar chinez și comentator TV, a declarat pentru Global Times că este probabil capabilă să lovească atât obiecte care se deplasează lent, cum ar fi portavioane, cât și ținte staționare.

Ce știm până acum

Un observator și expert militar al APL, care nu a dorit să fie citat, a declarat pentru EurAsian Times: „Noua fotografie/video care arată lansarea rachetei nu schimbă nimic din ceea ce am înțeles în raport cu 2022, când a apărut la Zhuhai. Nu știm dacă este vorba doar de un atac terestru sau dacă este capabilă și de anti-navă. Ambele sunt cu siguranță posibile”.

Când a fost întrebat dacă racheta ar putea amenința Statele Unite, analistul a spus: „Este doar o nouă rachetă. Ambele părți introduc o grămadă de noi focuri tot timpul”

SUA, în preajmă

Presa a scris, în ainuarie, că că distrugătorul USS John Finn traversează Strâmtoarea Taiwan. O primă navă de război americană a navigat, miercuri, prin Strâmtoarea Taiwan, după alegerile prezidenţiale şi parlamentare care au avut loc recent pe insulă, stârnind nemulţumirea Beijingului.

Marina SUA a subliniat că aceasta a fost o trecere într-un coridor din strâmtoare situat „dincolo de apele teritoriale ale oricărui stat de coastă”.

În maretie a apărut știrea potrivit căreia

Trupele americane urmează să fie staționate permanent în Taiwan, potrivit Taipei, o mișcare uriașă ce escaladează tensiunile cu China.

Președintele Xi Jinping a declarat răspicat că nimic nu-l va abate de la planul anexării insulei.

Vezi si alte articole...