miercuri, iunie 19, 2024

China, pe urmele Rusiei. „Anexează” Marea Chinei, inclusiv insule străine și atacă navele filipineze

ExterneChina, pe urmele Rusiei. „Anexează” Marea Chinei, inclusiv insule străine și atacă navele filipineze

China, pe urmele Rusiei. „Anexează” toată Marea Chinei, inclusiv insulele din apropierea altor țări. China, la un pas să declanșeze un război împotriva navelor filipineze în apropierea unui recif disputat din Marea Chinei de Sud.

China, pe urmele Rusiei. Paza de coastă chineză a anunțat marți că a luat măsuri pentru a controla ceea ce au numit o „intruziune” a unor nave filipineze care au pătruns în apele din apropierea recifului Ren’ai din Insulele Nansha.

China, pe urmele Rusiei. „Anexează” Marea Chinei, inclusiv insule străine și atacă navele filipineze

În timpul unei misiuni de reaprovizionare în această zonă, o navă de pază de coastă filipineză a fost avariată într-o coliziune cu o ambarcațiune de pază de coastă chineză. Ofițerul Jay Tarriela, reprezentant al Gărzii de coastă din Filipine, a declarat că manevrele periculoase și blocajele inițiate de navele chineze au condus la această coliziune, soldată cu pagube minore.

BRP Sindangan şi o altă navă au fost desfăşurate „pentru a sprijini operaţiunea de rotaţie şi reaprovizionare a forţelor armate din Filipine”.

China revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, inclusiv apele şi insulele din apropierea coastelor mai multor ţări vecine şi a ignorat decizia unei instanţe internaţionale din 2016, care a respins pretenţiile fără temei legal ale Beijingului.

Ziarul naţionalist chinez Global Times a informat că paza de coastă chineză „a luat măsuri legale marţi împotriva unei nave filipineze care pătrundea ilegal în apele adiacente Ren’ai Jiao, insulele Nansha”, potriivt AFP.

Această coliziune este al doilea incident de acest gen din luna decembrie, când navele chineze au tras cu tunuri cu apă asupra unor ambarcaţiuni filipineze.

Vezi si alte articole...