duminică, mai 26, 2024

Cine este singurul român care a jucat în echipă cu Pele. „Și-a făcut cruce și m-a luat de mână”

SportCine este singurul român care a jucat în echipă cu Pele. „Și-a făcut cruce și m-a luat de mână”

Gil Mărdărescu, 70 de ani, i-a fost coleg la New York Cosmos lui Pele, care a decedat joi, 29 decembrie 2022. Momentul primei întâlniri dintre cei doi apare în biografia legendei braziliene, iar GSP.ro a publicat, în 2015, o fotografie istorică a celor doi.

Lumea fotbalului și-a pierdut Regele. Brazilianul Pele, singurul fotbalist din istorie care a cucerit trei titluri mondiale, s-a stins la nici două săptămâni după finalul Cupei Mondiale din Qatar.

Pele a jucat la doar trei echipe în toată cariera: două de club, Santos și New York Cosmos, plus echipa națională a Braziliei.

La Cosmos a evoluat pe final de carieră, între 1975 și 1977, într-o perioadă în care soccerul american era încă în stadiu incipient.

Acolo, la New York, avea să fie coleg cu un român. Numele său, Mircea Mărdărescu, cunoscut mai mult drept „Gil”, poreclă moștenită de la tatăl său. 

Întâlnirea dintre cei doi a ajuns chiar evocată în cartea lui Pele.

„Am visat mereu că îți voi strânge mâna”

Gazeta Sporturilor a prezentat momentul în ediția tipărită din 14 ianuarie 2015. 

„E un mijloc de iunie 1975 ploios pe coasta estică a Statelor Unite, dar campusul Universităţii Hofstra, Long Island, e înţesat de curiozitate. Şi gesturi. Discursul ţinut de Pele în faţa noilor săi colegi de la New York Cosmos, într-o engleză stângace, după cum va recunoaşte peste ani, e-ntrerupt brusc. În faţa lui, prin furtună, stă un băiat castaniu, cu mustaţă şi păr dezordonat, ochi emoţionaţi şi accent gâtuit”, scria GSP.

„«Am visat mereu că îţi voi strânge mâna. Însă să joc alături de tine este un miracol!», i-a spus Mărdărescu lui Pele.

«Şi-a făcut semnul crucii şi m-a luat de mână», rememora întâmplarea triplul campion mondial cu Brazilia. Chiar în debutul capitolului 10 al autobiografiei sale, coordonată de jurnalistul Brian Winter.

Numele personajului? «Unul dintre noii mei colegi. Mijlocaşul român Gil Mărdărescu!».”

Cine era Gil?

A rămas în State

Ajuns fotbalist ca tradiție de familie – tatăl, Virgil, fusese un cunoscut antrenor – Mărdărescu a debutat în Liga 1 la Politehnica Iași, unde a jucat între 1970 și 1973.

Strâns legat de senior, l-a urmat în Maroc, unde a jucat pentru Wydad Casablanca. Părintele avea să rămână la „naționala” Marocului, alături de care a câștigat Cupa Africii, rămânând și până azi singurul antrenor român care a luat un titlu continental.

Mărdărescu a ajuns în SUA. Unde, în 1975, a semnat cu NY Cosmos, fiindu-i coleg lui Pele. A continuat cu echipe mici din Statele Unite, stabilindu-se în California.

Numele Mărdărescu i-a devenit Mardaresco. 

Probleme de sănătate

Gil a avut și el probleme de sănătate.

În 2017, tot GSP a scris că Mărdărescu a suferit o intervenție chirurgicală de îndepărtare a prostatei după ce a fost diagnosticat cu cancer.

„După mai multe vizite la doctor și o biopsie, am aflat că are cancer la prostată pe 17 mai. E programat pentru o prostatectomie radicală asistată robotic pe 27 iunie. Vreau să ne trimiteți energie pozitivă, să vă rugați pentru el și, cel mai important, să-i îmbrățișați pe cei dragi. Vă rugăm să vă gândiți la el. Bucurați-vă de zilele de vară și fiți recunoscători că aveți alături familii și prieteni, deoarece ei sunt cei pentru care trăim”, a scris soția sa, Stephanie.

Vezi si alte articole...