USR a transmis, într-un comunicat de presă, că Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior a apărut prin OUG 147/2022, printr-o aşa-zisă reorganizare a Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului şi a fost pusă în coordonarea premierului Ciucă.
Sursa citată mai spune că, pe hârtie, Agenţia cu nume pompos – cine ar putea fi împotriva investiţiilor şi comerţului exterior, nu? – a preluat posturile şi personalul a două direcţii din Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului. Doar că, în realitate, situaţia arată cu totul altfel.
Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, deşi pierde 207 posturi, care trec la Agenţie, şi i s-a diminuat activitatea, rămâne tot cu 5 secretari de stat. Adică, sinecurile din MAT rămâne bine mersi la locul lor.
Agenţia va avea pe lângă cele 207 posturi mutate de la MAT încă 43 de posturi nou-nouţe, ajungând la un total de 250 de posturi, mai indică sursa menţionată.
Plus demnitarii – un preşedinte cu rang de secretar de stat, un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat, un secretar general şi un secretar general adjunct – şi cabinetele lor. Şi, pentru ca risipa din banii publici să fie completă, Agenţia va avea un parc auto de 125 de maşini. Adică, o maşină la doi angajaţi.
„Din cele 250 de posturi, 76 sunt pentru «ataşaţi economic» cu grade diplomatice şi pensie specială. Ca să vedeţi cât de mult vor ei, de fapt, să desfiinţeze pensiile speciale. Cine sunt aceşti ataşaţi? Fiica unui fost şef de stat, consiliera unui ministru demis, alt consilier şi naş de cununie pentru un ministru, fosta soţie a unui viceprimar, fost director de cabinet al ministrului, fosta soţie a unui deputat PSD şi aşa mai departe. Înţelegeţi de ce PSD-PNL nu doreşte desfiinţarea pensiilor speciale?”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Economiei, potrivit comunicatului de presă al partidului.
La preluarea mandatului de ministru al Economiei, Claudiu Năsui a desfiinţat 40 de posturi cu pensie specială aferente aşa-zisei reţele de promovare turistică externă şi a început reorganizarea ministerului, care ar fi tăiat, doar în prima etapă, 30% din totalul posturilor.
„Dar, ce să vedeţi, PSD şi PNL şi-au împărţit ministerul în două, iar posturile au crescut în total la 864. Din 6 demnitari (un ministru şi 5 secretari de stat), au ajuns la 11 (doi miniştri şi 9 secretari de stat). Acum, posturile totale devin 907. Plus 13 demnitari (doi miniştri, 10 secretari de stat şi un subsecretar de stat). La ele se adaugă cabinetele demnitarilor şi posturile de înalţi funcţionari publici. Totul pentru a face acelaşi lucru pe care îl făceau până acum. Adică, mai nimic. În plină criză, avem cel mai umflat guvern, peste dublul demnitarilor primului guvern USL doar în ministere. Am atins un nou record de 1.280.000 de angajaţi la stat. Şi tot înfiinţează posturi şi sinecuri. Cine plăteşte pentru toate aceste sinecuri? Nu ei. Ei doar încasează. Nota de plată ajunge la contribuabilii români, prin taxele pe care le-au crescut şi prin inflaţia istorică”, a conchis Năsui, conform sursei amintite.