sâmbătă, iunie 22, 2024

Lidl, planuri mari în România. Ce vrea să facă rețeaua de magazine

Retailerul german Lidl, principalul jucător pe piața...

Cod roșu de caniculă. Urmează un weekend incendiar. Hartă emisă de ANM

Alertă de caniculă. Administrația Națională de Meteorologie(ANM)...

Clienţii programului ”Banca pentru Locuinţe” vor primi 238 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării/ Suma reprezintă primele de la stat datorate pentru anii 2014-2022

EconomieClienţii programului ”Banca pentru Locuinţe” vor primi 238 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării/ Suma reprezintă primele de la stat datorate pentru anii 2014-2022

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, 79.277 de beneficiari ai Programului de economisire-creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ ”Banca pentru Locuinţe” vor primi suma de 238.484.275,84 de lei.

Suma va fi plătită către clienţii BCR Banca pentru Locuinţe şi Aedificium Banca pentru Locuinţe şi reprezintă primele de la stat datorate pentru anii 2014-2022, a anunţat ministrul Cseke Attila, adăugând că, astfel, primele de stat vor fi virate către cetăţeni în integralitate, iar plăţile vor fi la zi.

Astfel se vor vira 209.187.032,41 de lei către clienţii BCR Banca pentru Locuinţe şi 29.297.243,43 de lei către clienţii Aedificium Banca pentru Locuinţe.

Potrivit MinisBeneficiarii acestor prime sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, care au încheiat contracte de economisire-creditare pe o perioadă de minimum 5 ani şi au justificat sumele economisite în scop locativ. Prima de stat este finanţată de Guvern prin bugetul Ministerul Dezvoltării şi este de maximum 250 de euro pentru fiecare an de economisire.

Astfel, prin Legea bugetului de stat pe anul 2023, pentru acest Program au fost alocate credite bugetare în valoare de 280.000.000 de lei.

În acest fel, se asigură fondurile necesare pentru plata primelor de stat aferente anilor 2014-2022, care nu au fost acordate din cauza existenţei unor acţiuni formulate în instanţă ca urmare a unor decizii ale Curţii de Conturi privind neregulile referitoare la abateri de la legalitate şi regularitate.

Având în vedere întinderea prejudiciilor estimate de Curtea de Conturi la cele două bănci de locuinţe şi ţinând cont că acestea vizau dreptul clienţilor de a beneficia de primă de stat, pentru ca prejudiciile aduse bugetului de stat să nu fie extinse şi pe următorii ani, Ministerul Dezvoltării a decis, la acel moment, suspendarea plăţilor până la pronunţarea unor hotărâri definitive.

În urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ministerul a recuperat de la cele două instituţii bancare suma totală de 597.708.504,80 lei, care conform sentinţei judecătoreşti a fost virată la bugetul de stat.

Sumele vor fi transferate către bănci în  următoarele zile, urmând ca acestea să le vireze către beneficiari. 

Vezi si alte articole...