joi, septembrie 12, 2024

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Capitalei, a fost chemată azi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1

Din OrasClotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Capitalei, a fost chemată azi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Capitalei, a fost convocată astăzi la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, unde procurorii au efectuat un interogatoriu într-un dosar inițiat de Agenția Națională de Integritate (ANI). Aceasta fusese reclamată pentru presupuse infracțiuni de incompatibilitate și conflict de interese. Ea a sosit la Parchet în jurul orei 10:00 și a fost notificată oficial că are statutul de suspect în acest caz. Discuția cu procurorii a durat mai mult de o oră, după care a părăsit sediul Parchetului înainte de prânz.

În noiembrie anul trecut, ANI a comunicat că a identificat o situație de conflict de interese în cazul lui Clotilde Armand. Concret, se afirmă că primarul Sectorului 1 semnase documente prin care s-a numit pe sine însăși manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”, proiect finanțat din fonduri europene. În această calitate, s-ar fi atras beneficii financiare personale de peste 18.000 de lei.

ANI susține că Armand a emis 5 dispoziții prin care și-a atribuit, în mod succesiv, rolul de manager de proiect și a majorat indemnizația lunară cu până la 30%. Acest comportament este considerat ilegal de către ANI, în primul rând pentru că presupune o situație de incompatibilitate, din moment ce deține concomitent funcția de primar al Sectorului 1 și aceea de manager al proiectului cu plată.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.


La primele ore ale dimineții, după ce a fost convocată pentru a fi audiată, Clotilde Armand a menționat că a mers la sediul Parchetului conform solicitării procurorilor. Scopul său a fost să aducă clarificări cu privire la situația semnalată de Agenția Națională de Integritate (ANI), o situație care a avut ca bază plângerea depusă de către Dan Tudorache:

Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect, înțeleg că aceasta este procedura. Cum că aș fi fost remunerată ilegal cu 3.000 euro într-un proiect european în care am implementat măsuri anticorupție la Primăria Sectorului 1. Un proiect care a fost finalizat cu succes, la sfârșitul lunii mai: 60 de funcționari publici au participat la cursuri de formare /instruire în domeniul prevenirii corupției, transparenței, eticii și integrității, a fost creat un registru al riscurilor de corupție la nivelul administrației locale din Sectorul 1, au fost elaborate proceduri operaționale privind managementul riscurilor de corupție și stabilirea măsurilor preventive anticorupție la nivelul Primăriei Sectorului 1 și au fost derulate campanii de conștientizare privind riscul expunerii la faptele de corupție.


Conform declarațiilor lui Clotilde Armand, Primăria Sectorului 1 a fost una dintre primele autorități locale din România care a obținut certificarea pentru un sistem de gestionare anti-mită. Aceasta afirmă că a acționat în conformitate cu legea în ceea ce privește proiectul finanțat din fonduri europene și că a contestat în instanță raportul emis de Agenția Națională de Integritate (ANI).

Vezi si alte articole...