luni, iulie 15, 2024

Cod galben de furtuni violente, vijelii și grindină în 26 de județe din țară, inclusiv în Capitală

ActualitateCod galben de furtuni violente, vijelii și grindină în 26 de județe din țară, inclusiv în Capitală

Cod galben de furtuni violente, vijelii și grindină în 26 de județe din țară, inclusiv în Capitală. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru 24 de județe și București, valabilă vineri la ora 23:00

Conform meteorologilor, în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, estul și sud-estul Transilvaniei, și local la munte, se așteaptă averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (rafale de 55 – 70 km/h) și grindină.

Cod galben de furtuni violente, vijelii și grindină în 26 de județe din țară, inclusiv în Capitală
Cantitățile de apă vor fi de 25 – 30 l/mp, iar pe arii restrânse, de peste 50 l/mp.

Atenționarea vizează județele: Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Ialomița, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, și Municipiul București.

Fenomene de instabilitate atmosferică se pot semnala pe arii restrânse și în restul țării.

În sudul Banatului și sud-vestul Olteniei, din a doua parte a zilei, se vor înregistra intensificări ale vântului cu viteze de 55 km/h.

Furtuna de ieri a provocat pagube semnificative în România

În noaptea de joi spre vineri, o furtună a provocat căderea a peste o sută de copaci și a afectat 97 de autoturisme în Capitală, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov.

Între joi seara, ora 22:00, și vineri dimineața, ora 10:30, pompierii au gestionat 504 intervenții (427 în București și 77 în județul Ilfov).

Au fost raportate 104 copaci căzuți, șapte stâlpi de electricitate avariați, două elemente de construcție și patru acoperișuri distruse.

De asemenea, au fost afectate 127 de străzi, 229 de locuințe, gospodării și subsoluri, și 97 de autoturisme.

Pompierii continuă să acționeze pentru remedierea situațiilor semnalate.

Vezi si alte articole...