sâmbătă, decembrie 7, 2024

Comisia Europeană aprobă un ajutor de stat al României, în valoare de 37,6 milioane euro, pentru sprijinirea producătorilor de tomate şi de usturoi

EconomieComisia Europeană aprobă un ajutor de stat al României, în valoare de 37,6 milioane euro, pentru sprijinirea producătorilor de tomate şi de usturoi

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat a României de aproximativ 37,6 milioane euro (187 de milioane lei), destinată sprijinirii producătorilor de tomate şi de usturoi în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, arată comunicatul de presă al Executivului european.

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză şi de tranziţie pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 şi modificat la 20 noiembrie 2023, în vederea sprijinirii unor măsuri în sectoare care sunt esenţiale pentru accelerarea tranziţiei verzi şi pentru reducerea dependenţei de combustibili.

Ajutoarele din cadrul schemei vor fi sub forma unor granturi directe cu valoare limitată. Măsura va fi deschisă producătorilor de tomate în spaţii protejate (precum serele) şi producătorilor de usturoi care riscă să piardă lichiditate financiară din cauza dificultăţilor de pe piaţa agricolă provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În special, în cadrul schemei României ajutorul (i) nu va depăşi 280.000 euro per beneficiar şi (ii) se va acorda cel târziu până la 30 iunie 2024. Comisia a concluzionat că schema este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar de criză şi de tranziţie. Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Decizia de miercuri urmează aprobării de către Comisia Europeană, la 9 februarie 2024, a unor scheme ale României de sprijinire a altor sectoare agricole (SA.111898, SA.111997 şi SA.112165), mai spune sursa citată.

Aici sunt disponibile mai multe informaţii privind Cadrul temporar de criză şi de tranziţie, precum şi alte măsuri luate de Comisie pentru a aborda impactul economic al războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi pentru a promova tranziţia către o economie cu zero emisii nete. După ce vor fi soluţionate eventualele aspecte legate de confidenţialitate, versiunea neconfidenţială a deciziei va fi pusă la dispoziţie cu numărul SA.112600 în Registrul ajutoarelor de stat de pe site-ul web al Comisiei dedicat concurenţei.

Vezi si alte articole...