marți, iulie 16, 2024

Comisia Europeană deblochează fondurile pentru România. Câți bani urmează să primim prin PNRR

ActualitateComisia Europeană deblochează fondurile pentru România. Câți bani urmează să primim prin PNRR

Comisia Europeană a reanalizat a doua cerere de plată a României, care a fost inițial suspendată, și a avizat deblocarea sumei de 37,2 milioane de euro.

Comisia Europeană ridică suspendarea de plăți către România

Comisia Europeană a luat decizia de a ridica suspendarea plăţii în valoare de 37,2 milioane de euro către România, fără prefinanţare. Decizia de blocare a finanțării a fost luată deoarece câteva jaloane din PNRR „nu au fost atinse în mod satisfăcător”.

Acest lucru a dus la blocarea sumei de 53,4 milioane euro. Banii deblocați de Comisia Europeană sunt pentru promovarea tranziţiei verzi în România.

Jaloanele care nu au fost atinse sunt:

– jalonul 129, legat de capacităţile de producţie a hidrogenului verde,
– jalonul 133, privind investiţiile în instalaţii de producere a energiei termice cu emisii mai scăzute de dioxid de carbon.

„Utilizând calendarul prelungit, România a implementat o serie de acţiuni eficace, care au accelerat decarbonizarea industriei sale. Comisia a concluzionat că jalonul 133 este acum îndeplinit în mod satisfăcător. În consecinţă, propune acum deblocarea sumei de 17,8 milioane EUR care corespunde acestui jalon”, a transmis Comisia Europeană.

Comisia Europeană

Comisia Europeană ridică suspendarea de plăți către România. Sursa foto: CE

Ce cuprinde planul general de redresare al României

În legătură cu jalonul 129, Comisia Europeană a informat România că „îl consideră în continuare ca nefiind îndeplinit în totalitate în mod satisfăcător, recunoscând totuşi progresele realizate pentru finalizarea acestuia”.

În ruma acestui raport, țara noastră are doar trei luni pentru a „trimite observaţii suplimentare Comisiei, după care se poate încă lua o decizie cu privire la eliberarea sumei restante aferente jalonului 129”, se maia rată în comunicatul CE.

Potrivit PE, „planul general de redresare al României, în valoare de 28,5 miliarde EUR sub formă de granturi şi de împrumuturi, cuprinde o serie de reforme şi de investiţii menite să consolideze economia ţării”

CE a plătit României până în prezent 9,41 miliarde de euro, adică 33 % din totalul fondurilor prevăzute în PNRR, informează commission.europa.eu.

Vezi si alte articole...