sâmbătă, iunie 15, 2024

Comisia Europeană salută acordul provizoriu privind o mai bună aplicare transfrontalieră a normelor de siguranţă rutieră

EconomieComisia Europeană salută acordul provizoriu privind o mai bună aplicare transfrontalieră a normelor de siguranţă rutieră

Normele actuale ale UE privind aplicarea transfrontalieră au contribuit la creşterea gradului de respectare a normelor de siguranţă rutieră de către conducătorii auto nerezidenţi, conform comunicatului de presă al CE. Cu toate acestea, în 2019, aproximativ 40 % din infracţiunile transfrontaliere au fost comise cu impunitate, fie pentru că autorul infracţiunii nu a fost identificat, fie pentru că plata amenzii nu a fost executată. Acordul de astăzi abordează aceste aspecte prin noi dispoziţii care îmbunătăţesc cooperarea dintre statele membre. Pe lângă schimbul automatizat de informaţii între autorităţile naţionale, sunt introduse proceduri de asistenţă reciprocă pentru identificarea autorului infracţiunii şi pentru aplicarea amenzilor.

Pe lângă infracţiunile cele mai frecvente şi mai grave, cum ar fi excesul de viteză, conducerea sub influenţa alcoolului şi a consumului de droguri, cooperarea dintre autorităţile naţionale va acoperi, de asemenea:

– coborâre şi curse;

– nepăstrarea unei distanţe suficiente faţă de vehiculul din faţă;

– depăşirea periculoasă;

– parcarea periculoasă;

– încălcarea uneia sau mai multor linii albe continue;

– conducerea în direcţie greşită;

– nerespectarea normelor privind utilizarea coridoarelor de urgenţă;

– nerespectarea restricţiilor de acces al vehiculelor legate de siguranţa rutieră aplicate în zone precum zonele şcolare, zonele pietonale şi benzile pentru biciclete;

– utilizarea unui vehicul supraîncărcat.

Statele membre vor raporta cu privire la aspectele referitoare la infracţiunile comise de conducătorii auto din ţări terţe.

Un portal informatic le va oferi cetăţenilor un acces facil la informaţiile privind normele de siguranţă rutieră în vigoare în fiecare stat membru, dar şi la procedurile de recurs, precum şi la amenzile aplicate, la sistemele de executare şi la mijloacele disponibile pentru plata amenzilor.

Garanţiile pentru protecţia datelor cu caracter personal sunt consolidate prin roluri şi sarcini clare pentru administraţiile naţionale în procedurile transfrontaliere de asigurare a respectării legii, prin dispoziţii privind securitatea datelor, prin termene clare şi prin orientări privind limbajul care trebuie utilizat atunci când comunică cu cetăţenii.

Acordul politic la care s-a ajuns noaptea trecută trebuie acum adoptat în mod formal. După finalizarea acestui proces de către Parlamentul European şi Consiliu, noile norme vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi vor trebui transpuse în legislaţiile naţionale în termen de doi ani şi jumătate.

 

 

Vezi si alte articole...