miercuri, februarie 21, 2024

Consiliul General al Capitalei intenționează să remedieze greșeala care apare pe stema Bucureștiului de peste 160 de ani

Din OrasConsiliul General al Capitalei intenționează să remedieze greșeala care apare pe stema Bucureștiului de peste 160 de ani

Pe stema Bucureștiului persistă o eroare de peste 160 de ani, și Consiliul General al Capitalei are intenția de a o corecta. Biserica Ortodoxă Română va oferi îndrumările necesare pentru remedierea acestei erori.

Ședința dedicată discutării modificărilor aduse stemei este programată pentru 31 ianuarie. Potrivit referatului care însoțește proiectul de hotărâre, începând cu anul 1864, stema Bucureștiului prezintă o reprezentare incorectă a Sfântului Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștiului, înlocuindu-l cu un alt Sfânt Dimitrie.

Cu precizie, pe stemă se regăsește imaginea și simbolistica Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în locul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, cunoscut și sub numele de Sfântul Dimitrie Basarabov.

Constantin Preda, decan al Facultății de Teologie, a furnizat explicații suplimentare, conform b1tv.ro:

„Sfântul Dimitrie de la Tesalonic, poartă denumirea de mare mucenic pentru că el a fost sfânt militar, tatăl lui era guvernator al Tesalonicului și a murit în timpul persecuției lui Dioclețian și este reprezentant în icoana lui cu o suliță și îmbrăcat militar. Sfântul Dimitrie Basarabov a fost un simplu monah și este reprezentant în iconografie ca fiind îmbrăcat cu haine sărăcăcioase”.

În referatul citat se precizează următoarele:

„Menționăm faptul că în acest demers suntem îndrumaţi de către Biserica Ortodoxă Română, iar obiectivul acestei inițiative este acela de a-l așeza pe Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului, pe stemă. Celelalte elemente de identitate ale Capitalei – heraldică, simboluri, mesaj – rămân neschimbate, astfel cum au fost adoptate prin HCGMB 76/1993.

În acest sens, în data de 13 septembrie 2023, Patriarhul BOR a transmis prin adresa înregistrată sub nr. 152805 faptul că, în data de 3 august 2023, Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române a aprobat modelul de icoană în care va fi reprezentat Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, spre a fi introdus în stema Municipiului București”.

Vezi si alte articole...