joi, mai 23, 2024

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi a solicitat ANAF prorogarea termenului de depunere a declaraţiilor fiscale, din cauza disfuncţionalităţilor sistemului informatic

EconomieCorpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi a solicitat ANAF prorogarea termenului de depunere a declaraţiilor fiscale, din cauza disfuncţionalităţilor sistemului informatic

”Având în vedere disfuncţionalităţile sistemului informatic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) din ultima perioadă, ce conduc la imposibilitatea respectării termenelor de depunere a declaraţiilor fiscale şi a situaţiilor financiare anuale, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) a solicitat autorităţii fiscale prorogarea termenelor de 25, respectiv 30 mai 2023 pentru depunerea acestora”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de CECCAR.

De asemenea, CECCAR, ca reprezentant al celor peste 35.000 de liber-profesionişti contabili, a solicitat să nu li se aplice contribuabililor sancţiunile prevăzute de lege pentru depăşirea termenelor legale de depunere a declaraţiilor corespunzătoare.

”Având în vedere faptul că nerespectarea termenelor amintite are la bază motive independente de voinţa profesioniştilor contabili, a contribuabililor, ne exprimăm încrederea că ANAF va identifica şi implementa soluţia legală potrivită, în interes public. Considerăm că această situaţie se încadrează în prevederile art. 78 alin. (1) din Codul de procedură fiscală”, adaugă sursa citată.

Potrivit articolului menţionat, ”termenele prevăzute de lege pentru îndeplinirea obligaţiilor fiscale, după caz, nu încep să curgă sau se suspendă în situaţia în care îndeplinirea acestor obligaţii a fost împiedicată de ivirea unui caz de forţă majoră sau a unui caz fortuit”.

Vezi si alte articole...