miercuri, iunie 19, 2024

Corveta rusească Cyclone de 34.000.000$, scufundată pe fundul Mării Negre de racheta ATACMS

ExterneCorveta rusească Cyclone de 34.000.000$, scufundată pe fundul Mării Negre de racheta ATACMS

Corveta rusească Cyclone de 34.300.000 $, scufundată pe fundul Mării Negre de racheta ATACMS. În timpul atacului ucrainean la scară largă cu drone kamikaze și rachete din 19 mai, o altă navă rusească de război a fost lovită și trimisă pe fundul Mării Negre.

În timpul atacului ucrainean asupra portului din Sevastopol, Crimeea, corveta rusească Cyclone, cunoscută și sub numele de „Proiectul 22800 Karakurt” ar fi fost lovită de rachete americane ATACMS și trimisă pe fundul Mării Negre, care a devenit un veritabil „cimitir” de nave rusești, relatează canalul rusesc Telegram al „Dosar de spionaj”.

Corveta rusească Cyclone de 34.300.000$, scufundată pe fundul Mării Negre de racheta ATACMS
Canalul de Telegram rusesc susține că în noaptea de 19 mai, nava din proiectul 22800 Karakurt se afla în port. Armata ucraineană a lovit-o cu două rachete balistice ATACMS.

În urma loviturii, șase militari ai Flotei Mării Negre a Federației Ruse au fost uciși și alți 11 au fost răniți. Nava însăși s-a scufundat.

În după-amiaza zilei, canalul de Telegram „Crimeea Wind” (Vântul Crimeei n.red) a raportat că în timpul atacului de noapte, clădirea de lângă cheiul Kuryna a fost grav avariată.

Potrivit datelor lor, cu o zi înainte de corveta Cyclone, în valoare de 2.000.000.000 de ruble (echivalentul a circa 34.300.000 de dolari) era staționată acolo, însă imediat după atac, a doua zi, nava nu mai era acolo.

Potrivit surselor deschise, nava militară rusească „Cyclone” a fost pusă în funcțiune încă din 2020. Aceasta s-a alăturat Flotei Mării Negre deja în timpul războiului pe scară largă împotriva Ucrainei.

Cum arată corveta rusească „Cyclone”?

Corvetele de mici dimensiuni din clasa Proiectul 22800 Karakurt desfășoară lupte antisuprafață și antiaeriene, precum și misiuni de supraveghere a coastelor în zonele litorale.

Corveta rusească

Proiectată de Almaz Design Bureau, corveta Karakurt-Class are o suprastructură invizibilă care adăpostește un catarg integrat, montat cu panouri radar de tip phased array. Platforma este proiectată pentru a oferi capacități ridicate de manevrabilitate, stabilitate și menținere a capacității de navigare.

Designul modular al navei permite dezvoltarea mai multor variante pentru a satisface cerințele specifice misiunii.

Nava are instalate sisteme avansate de comandă și control, facilități de navigație și comunicații, precum și cu arme de ultimă generație.

Corveta Proiect 22800 măsoară aproximativ 67 m lungime și 11 m lățime, cu un deplasament de 800 t.

Armamentul principal al corvetelor din clasa Karakurt este reprezentat de rachete de croazieră Kalibr-NK, lansate de la un sistem de lansare verticală (VLS) UKSK cu opt tuburi. Racheta Kalibr-NK poate ataca ținte cu rază lungă de acțiune pe o distanță de aproximativ 2.500 km.

Corvetele vor fi, de asemenea, înarmate cu complexul de rachete și tunuri antiaeriene Pantsir-M. Este o variantă navală a sistemului combinat de rachete sol-aer (SAM) și artilerie antiaeriană Pantsir-S1 dezvoltat de KBP Instrument Design Bureau.

Tunul principal montat pe puntea din prova față este un tun automat AK-176MA de 76,2 mm, care este o variantă îmbunătățită a tunului naval AK-176. Acesta poate trage la o cadență de 150 rpm și poate angaja ținte pe o rază maximă de 15 km.

Corveta rusească

AK-176MA se adăpostește într-o turelă multifațetată pentru a devia undele electromagnetice. Tunul integrează un sistem de control digital și o stație optronică Sfera-2 pentru a achiziționa ținte multiple la distanțe mari.

Corvetele sunt, de asemenea, echipate cu două sisteme de armament de apropiere (CIWS) AK-630M de 30 mm, care pot lovi ținte aeriene și de suprafață, cum ar fi rachete anti-navă, avioane și elicoptere, precum și nave de suprafață de mici dimensiuni, mine plutitoare și posturi de foc de pe țărm.

Cu o cadență de tragere de până la 5.000 rpm, CIWS permite navei să atace ținte pe o rază de 5.000 de metri.

Vezi si alte articole...