joi, mai 23, 2024

Cresc iar ratele. BNR va urca dobânda cheie la 7% în şedinţa de marti, 10 ianuarie 2023, în lupta cu inflația

EconomieCresc iar ratele. BNR va urca dobânda cheie la 7% în şedinţa de marti, 10 ianuarie 2023, în lupta cu inflația

Pe 10 ianuarie, Consiliul de Aministraţie al BNR are o nouă şedinţă. Evoluţia dobânzilor şi, eventual, utilizarea altor instrumente de politică monetară pentru încetinirea inflaţiei sunt principalele subiecte pe ordinea de zi.

Conform ultimului raport publicat de ING Bank şi semnat de economistul şef al băncii, Valentin Tătaru, ne putem aştepta ca BNR să mai utilizeze încă o dată pârghia de majorare a dobânzilor pentru a ţine în frâu inflaţia.

CITEŞTE ŞI: Reduceri de locuri de muncă și reorganizare la McDonald’s. Ce planuri are conducerea companiei

„Contextul amplu de lichiditate estompează relevanța ratei de politică monetară. Cea mai recentă decizie privind rata de politică monetară. Noi favorizăm cu strictețe o creștere cu 25 de puncte de bază, la 7,00%, împotriva unei decizii de păstrare nemodificată a dobânzii cheie. În orice caz, piețele ar putea fi destul de indiferente față de decizie, deoarece contextul amplu de lichiditate estompează semnificativ relevanța ratei de politică monetară. În ceea ce privește IPC, ne așteptăm ca inflația de la sfârșitul anului 2022 să fi atins 16,6%, deși surprizele negative nu pot fi excluse”, spune Valentin Tătaru, economist şef al ING Bank România, citat de Economica.net.

Vezi si alte articole...