miercuri, octombrie 4, 2023

Creşte impozitul pe veniturile nedeclarate şi se introduce acciza la băuturile cu conţinut de zahăr. Ce alte măsuri fiscale pregăteşte Guvernul

EconomieCreşte impozitul pe veniturile nedeclarate şi se introduce acciza la băuturile cu conţinut de zahăr. Ce alte măsuri fiscale pregăteşte Guvernul

Guvernul lucrează la o serie de noi măsuri fiscale, care includ modificări semnificative precum majorarea la 70% a impozitului pentru veniturile nedeclarate, restricționarea scutirii de impozit pentru profesioniștii din domeniul IT și impunerea unei accize pentru băuturile cu conținut de zahăr.

De asemenea, se ia în considerare introducerea unui impozit de 10% pentru veniturile obținute din dobânzi la titluri de stat sau la cele emise de autoritățile locale, conform unui proiect de hotărâre publicat de Profit.ro.

În ceea ce privește veniturile provenite din surse neidentificate, propunerea este să se aplice un impozit de 70%, înlocuind cota actuală de 16%.

În sectorul IT, scutirea de impozit pe venit ar urma să fie menținută, dar doar pentru salariile de până la 10.000 de lei.

O altă modificare propusă vizează eliminarea contribuției la Pilonul II de pensii.

De asemenea, se prevede impunerea unui plafon de 60.000 de euro pentru contribuțiile la asigurările de sănătate ale persoanelor cu activități independente, sumă peste care se va aplica o taxă suplimentară.

Acciza pentru băuturile cu un conținut ridicat de zahăr ar urma să fie reintrodusă începând cu 1 octombrie.

Conform propunerii, acciza va fi de 40 de lei pe hectolitru (adică 40 de bani pe litru) pentru băuturile cu un conținut de zahăr între 5 și 8 grame la 100 de mililitri și de 60 de lei pe hectolitru (adică 60 de bani pe litru) pentru cele cu un conținut de zahăr de peste 8 grame la 100 de mililitri.

Așadar, prețul unei sticle de 2 litri de băutură carbogazoasă ar urma să crească cu peste 1 leu, conform informațiilor de pe stirileprotv.ro.

Alte măsuri propuse includ o creștere semnificativă a accizelor pentru tutun și băuturile alcoolice, precum și impunerea unui impozit de 16% asupra profitului (nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri) pentru marile companii, cele cu cifra de afaceri anuală de peste 100 de milioane de euro.

Vezi si alte articole...