miercuri, iunie 19, 2024

Cum a fost posibilă interceptarea discuțiilor dintre ofițerii germani? Explicațiile lui Boris Pistorius

ExterneCum a fost posibilă interceptarea discuțiilor dintre ofițerii germani? Explicațiile lui Boris Pistorius

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a declarat marţi că discuţia dintre patru ofiţeri ai Forţelor Aeriene Germane a putut fi interceptată de Rusia din cauza unei „erori individuale” a unuia dintre participanţi.

Potrivit lui Boris Pistorius, unul dintre participanții la discuție s-a conectat dintr-o altă ţară fără măsurile de precauţie necesare, folosind o linie nesecurizată. Cu toate acestea, ministrul german a dat asigurări că sistemele de comunicaţii ale Berlinului „nu sunt şi nu au fost compromise”, informează Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

Probabil că Rusia a interceptat apelul militar întâmplător printr-o supraveghere pe scară largă şi nu printr-un spion sau sistem german compromis, a spus Pistorius, prezentând primele rezultate ale unei investigaţii privind scurgerea jenantă de informaţii din cadrul Bundeswehr.

Propaganda Kremlinului a publicat săptămâna trecută o înregistrare audio a unei întâlniri a unor înalţi oficiali militari germani, ţinută pe platforma de discuţii video online Webex, în legătură cu livrarea de arme pentru Ucraina şi despre o potenţială lovitură a Kievului asupra Podului Crimeei.

„Sistemele noastre de comunicaţii nu au fost compromise. Motivul pentru care apelul forţelor aeriene a putut fi totuşi înregistrat a fost din cauza unei greşeli operaţionale a unui individ”, a subliniat Pistorius.

Participantul respectiv a sunat din Singapore, unde avea loc un spectacol aerian. Un astfel de eveniment a atras oficiali militari europeni de rang înalt, făcându-l o ţintă pentru serviciile ruse de securitate, notează Reuters.

„Deci trebuie să presupunem că accesul la această conferinţă web-ex a fost un succes întâmplător în cadrul unei abordări ample şi dispersate”, a precizat Pistorius.

Utilizarea Webex pentru apel a fost autorizată, a spus el, adăugând că Germania va lua măsuri tehnice şi organizatorice pentru a evita repetarea unui astfel de incident.

„Nu voi face jocul lui Putin”

Aceasta este „o greşeală gravă care nu ar fi trebuit să se întâmple”, a subliniat ministrul german, asigurând că „încrederea” aliaţilor în Germania a rămas „intactă”. „Toată lumea ştie pericolul acestor interceptări telefonice şi ştie că nimeni nu poate oferi protecţie 100%”, a spus el.

Boris Pistorius a anunţat deschiderea unei anchete preliminare, precizând însă că „nu sunt avute în vedere consecinţe individuale” în acest stadiu.

„Nu voi face jocul lui (Vladimir, n. red.) Putin sacrificându-mi cei mai buni ofiţeri”, a clarificat el.

Difuzarea vineri în Rusia a unei conversaţii confidenţiale între ofiţeri ai armatei germane privind ajutor militar pentru Kiev s-a transformat într-o afacere de stat în Germania şi a creat nelinişte în rândul partenerilor ţării.

Discuţii au loc în special în legătură cu ipoteza livrării către Kiev a rachetelor Taurus cu rază lungă de acţiune, fabricate în Germania, deşi cancelarul Olaf Scholz a respins recent această posibilitate, notează AFP, potrivit Agerpres.

Vezi si alte articole...