Radu Delicote, profesor și consultant politic, subliniază că nu există o reglementare legală privind cheltuielile partidelor pentru propaganda electorală și conținutul mesajelor, propunând o lege care să stabilească limite clare pentru aceste cheltuieli și tipuri de mesaje.
Radu Delicote, profesor asociat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), consultant și analist politic internațional, a explicat că partidele politice nu pot fi trase la răspundere cu privire cât cheltuie pentru propaganda electorală. Cu atât mai puţin, nu există o prevedere legală cu privire la conţinutul mesajului.
-articolul continuă după recomandare-
Cum a sponsorizat statul român campania electorală a europarlamentarilor extremiști
„Până la un punct, este bine ca politicienii să se poată promova, la orice nivel, este bine ca oamenii politici şi partidele politice să fie în prezente în agenda publică, tocmai pentru că se ocupă de politici publice, tocmai pentru că cetăţenii trebuie să ştie cu ce se ocupă, ce a făcut pentru politicianul respectiv. Aici se opreşte partea bună. Pentru că partea mai puţin bună este că, în acest moment, legea așa cum este ea scrisă, redactată şi votată în parlament, nu are o pondere a cheltuielilor pentru propagandă. Or, în acest moment, vedem de fapt „Cuiul lui Pepelea”. Partidul poate să cheltuiască oricât, nu există o proporţie… Autoritatea Electorală Permanentă virează bani pentru funcţionarea unui partid. Acolo intră cheltuielile de administrare sedii, cheltuielile de comunicare şi propagandă şi alte cheltuieli. Ei, acele cheltuieli de comunicare şi propagandă nu au un raport fix. Vedeţi de fapt toxicitatea momentului în care partidele au realizat un lucru eminamente bun şi eminamente prost, că aici este ironia sorţii: au cumpărat, practic, presa (…) Au folosit influenţa financiară pentru a-şi promova o faţetă a cubului de comunicare pe care îl reprezintă”, a declarat Radu Delicote.
SONDAJ: Este normal ca statul să sponsorizeze campania electorală a partidelor politice? Spune-ne părerea ta, AICI
Consultantul politic opinează că ar trebui să fie aprobată o nouă lege care să stabilească un cadrul privind cheltuielile cu propaganda, cuantumul exact al sumelor ce pot fi cheltuite în acest scop, dar şi mesajele care pot fi emise şi sponsorizate cu aceşti bani.
„Partidele care primesc finanţări publice sunt partidele parlamentare, cele extraparlamentare nu au capacitatea să fie supuse acestei legi. Din această perspectivă, într-adevăr am trimis la Bruxelles europarlamentari români care constant au promovat anumite valori poate la limită şi anti-româneşti, care contraveneau cu obiectivele de ţară din momentul respectiv. Mesaj extremiste, până la urmă.
Din perspectivă politică, lucrurile ar trebui să se reducă la o lege care să stabilească un cuantum de cheltuieli”, a declarat Radu Delicote.
Statul român, prin Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), a sponsorizat campania electorală a celor șapte europarlamentari aleși din partea a două partide extremiste din România – AUR și SOS România. Practic, prin rambursarea cheltuielilor de campanie, AEP a finanțat din banii contribuabililor mesaje de ură, anti-UE, anti-Ucraina și pro-Rusia, un caz unic în Uniunea Europeană.
Interviul complet, cu Radu Delicote, aici:
Articol susţinut prin intermediul proiectului SCIENCE+, derulat de Free Press For Eastern Europe, prin care se urmăreşte facilitarea creării unei rețele unice pentru a împărtăși cele mai bune practici jurnalism în domeniul sănătății și jurnalismului științific, în șase țări din Europa Centrală și de Est: Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România.