miercuri, aprilie 17, 2024

Cum încearcă Rusia să influențeze alegerile prezidențiale din R. Moldova. „Unealta” folosită de Moscova împotriva Maiei Sandu

ActualitateCum încearcă Rusia să influențeze alegerile prezidențiale din R. Moldova. „Unealta” folosită de Moscova împotriva Maiei Sandu

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că presupusa aderare a Transnistriei la Federaţia Rusă reprezintă o formă de presiune psihologică şi politică legată de alegerile prezidenţiale care vor avea loc anul acesta în Republica Moldova.

Geoană explică faptul că, din punct de vedere strategic, pentru a putea să ia controlul, în teorie, asupra Transnistriei, ruşii ar trebui să zboare pe deasupra Ucrainei.

”Adevărata preocupare pentru noi nu este pe termen scurt. Ucraina va rezista, Ucraina va rămâne un stat independent, Ucraina va rămâne un stat suveran. Ucraina, şi sperăm şi Republica Moldova şi alţii din regiunea noastră vor veni către noi, către Europa şi către NATO. Dar unde există într-adevăr o preocupare reală este că Rusia va rămâne foarte agresivă nu doar militar, dar în tot ce înseamnă spectrul de război hibrid, dezinformare, implicarea în alegerile noastre, a Maiei Sandu, în România, în Europa, în America, în Marea Britanie”, a afirmat Mircea Geoană, într-un interviu la Antena 3, marţi seară.

Geoană: „Un fel de presiune psihologică şi politică”

El a spus că printre tehnicile utilizate de Rusia este şi ”folosirea cozilor de topor”.

În ceea ce priveşte informaţiile conform cărora auto-proclamata şi nerecunoscuta conducere a regiunii Transnistria ar vrea să alipească acest teritoriu de Federaţia Rusă, Geoană este de părere că această mişcare are legătură cu alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, unde Rusia vrea ca Maia Sandu, politician cunoscut drept pro-european, să nu fie realeasă.

”Acest tip de mişcare, dacă se va întâmpla, să vedem, unu: este lovit de nulitate absolută din punct de vedere politic, drept internaţional, nu e nicio diferenţă. Tot Rusia controlează, tot trupe ruseşti sunt pe acolo, strategic nu se schimbă nimic. Este, în schimb, o formă de presiune suplimentară în logica campaniei prezidenţiale din Republica Moldova în care preşedinta Maia Sandu concurează pentru un nou mandat şi ruşii fac tot ce depinde de dânşii. Aceasta este un fel de presiune psihologică şi politică, nu are niciun fel de consecinţă militară sau strategică. Pentru a putea să ia controlul, în teorie, asupra Transnistriei, ar trebui să zboare pe deasupra Ucrainei. Păi ei nu pot să rezolve problema cu Ucraina în Donbas, dar undeva în spatele frontului!”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.

Vezi si alte articole...