sâmbătă, iunie 22, 2024

Lidl, planuri mari în România. Ce vrea să facă rețeaua de magazine

Retailerul german Lidl, principalul jucător pe piața...

Cod roșu de caniculă. Urmează un weekend incendiar. Hartă emisă de ANM

Alertă de caniculă. Administrația Națională de Meteorologie(ANM)...

Cushman & Wakefield Echinox: Chiriile din piaţa de birouri din Bucureşti au crescut cu până la 16% în ultimul an, unul dintre cele mai mari avansuri din Europa

EconomieCushman & Wakefield Echinox: Chiriile din piaţa de birouri din Bucureşti au crescut cu până la 16% în ultimul an, unul dintre cele mai mari avansuri din Europa

”Chiriile birourilor din Bucureşti au crescut în ultimele 12 luni (iunie 2023 faţă de iunie 2022) cu până la 15,8% atingând nivelul de referinţă de 22 de euro/mp/lună în zona CBD (Piaţa Victoriei – Aviatorilor), avans ce s-a translatat şi în celelalte subpieţe din Capitală”, conform datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Bucureştiul a înregistrat astfel una dintre cele mai semnificative majorări ale chiriilor aferente spaţiilor de birouri din Europa, creşterea medie a costurilor de închiriere la nivel continental fiind de doar 5,6% în perioada analizată, evoluţie alimentată de inflaţie şi de costurile de construcţie. Doar în Dusseldorf (Germania) – 26,8% şi în Rotterdam (Ţările de Jos) – 22,4% rata de majorare a chiriilor pentru spaţiile de birouri a fost superioară celei din Bucureşti.

Restrângând analiza doar la Europa Centrală şi de Est – Praga, Sofia, Budapesta, Varşovia, Bratislava, Bucureşti, chiriile celui din urmă au crescut cel mai mult, în condiţiile în care în capitala Cehiei s-a înregistrat un plus de 5,6%, în Sofia de 6,7%, în Budapesta şi Varşovia de 2%, iar în Bratislava de 2,9%.

”Chiriile din Bucureşti au continuat să crească şi în al doilea trimestru din 2023, o traiectorie începută încă din prima parte a anului trecut, ajungând astfel la un nivel maxim al ultimilor 7 ani. Creşterea inflaţiei, a costurilor de construcţie, dar şi incertitudinile legate de autorizarea unor proiecte noi în Bucureşti, au determinat această evoluţie, într-o piaţă în care chiriile de referinţă s-au menţinut constant în intervalul 18,50-19,00 euro/mp/lună între 2015 şi 2022. Presiunea inflaţionistă va continua să se simtă în piaţă, chiar dacă în acest an preţurile şi-au mai domolit creşterea, iar pe fondul unei cereri susţinute şi a unei oferte limitate mai ales începând cu 2024, ne putem aştepta la o continuare a trendului ascendent al chiriilor”, spune Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Proiectele aflate în construcţie în Bucureşti cumulează doar 112.000 metri pătraţi închiriabili, în condiţiile în care încă aproximativ 300.000 de metri pătraţi sunt în diferite faze de planificare şi autorizare, dezvoltarea acestora depinzând însă de soluţionarea problemelor urbanistice la nivelul municipalităţii. U-Center II, ARC Project, Promenada Offices sau AFI Loft sunt printre proiectele ce ar urma să fie finalizate în perioada până în 2025.

În prima jumătate a anului oferta de spaţii de birouri a crescut cu 70.000 de metri pătraţi, prin livrarea celei de-a doua clădiri din proiectul @EXPO (28.000 metri pătraţi) în zona Expoziţiei, One Cotroceni Park II (34.500 metri pătraţi) în zona Centru – Vest şi Muse (7.500 metri pătraţi) în Expoziţiei. Stocul de birouri din Bucureşti a ajuns astfel la 3,38 milioane de metri pătraţi, suprafaţă care plasează Capitala pe poziţia a patra în Europa Centrală şi de Est după Varşovia (6,25 milioane metri pătraţi), Budapesta (4,33 milioane metri pătraţi) şi Praga (3,85 milioane metri pătraţi).

În ceea ce priveşte activitatea de tranzacţionare, în primul semestru din 2023, companiile au contractat în total peste 190.000 metri pătraţi, cu 21% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, din care 50% reprezintă cerere nouă, excluzând contractele de renegociere şi de reînnoire. De asemenea, dacă acest nivel se va menţine si in S2, există posibilitatea ca 2023 să fie un an record în ceea ce priveşte cererea de spaţii de birouri din Bucureşti, putând fi astfel depăşit pragul de 390.000 metri pătraţi atins în 2019.

Un număr de 4 tranzacţii au fost cu spaţii de peste 10.000 de metri pătraţi, o serie de chiriaşi mari consolidându-şi prezenţa în România. Mai mult, 2023 a marcat şi creşterea cu 16% a suprafeţei medii a unei tranzacţii (1.500 de metri pătraţi) în comparaţie cu media din perioada 2021-2022.

Departamentul de birouri al Cushman & Wakefield Echinox a oferit consultanţă în ultimii trei ani pentru tranzacţii de închiriere a peste 165.000 de metri pătraţi la nivel naţional.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti ce oferă servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajaţi în peste 60 de ţări, ajută chiriaşii, proprietarii şi investitorii în optimizarea valorii activelor. Cu venituri de 10,2 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare. 

Vezi si alte articole...