sâmbătă, aprilie 20, 2024

Cutemurele din Oltenia nu se vor opri imediat. Explicațiile seismologilor stârnesc îngrijorare

ActualitateCutemurele din Oltenia nu se vor opri imediat. Explicațiile seismologilor stârnesc îngrijorare

Cutemurele din Oltenia au intrat în atenția Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului. După seismul principal, din 14 februarie, au fost înregistrate în jur de 540 de replici. Dintre acestea, trei au fost mai puternice. Cât va dura activitatea seismică în zonă?

Activitatea seismică din județul Gorj va mai dura cel puțin o lună, conform părerii seismologilor din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Așa se expică numărul mare de replici care au loc, în aceste zile, după cutemurul principal din 14 februarie, care a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter. Seismologii susțin că această activitate seismică se încadrează în parametrii normali, după șocul principal.

Cutremurele din Oltenia nu se opresc curând. Vineri, la ora 11.11, în zona Gorj a mai avut loc un cutremur, cu magnitudine de 4,3 grade pe Richter. Acesta a reprezentat cea mai puternică replică de până acum a seismului din 14 februarie.

„Din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter (ML), din data de 14 februarie 2023, până la data comunicatului (vineri, n. red.), au avut loc 3 replici semnificative cu magnitudine mai mare de 4 ML, respectiv: 4,1 ML, în data de 14 februarie 2023, ora 17:24:29, la adâncimea de 3,6 km; 4,2 ML în data de 16 februarie 2023, ora 03:07:06, la adâncimea de 10,8 km; 4,3 ML, în data de 17 februarie 2023, ora 11:11:41, la adâncimea de 8,7 km.

Cutremurul de astăzi a reprezentat cea mai puternică replică de până acum a seismului de 5,7 ML, având intensitatea macroseismică epicentrală IV pe scara Mercalli. Acesta a fost urmat de o altă replică cu magnitudinea de 3.1 ML, la ora 14:43:29, produs la adâncimea de 13,1 km”, se arată într-un comunicat al INCDFP.

Echipamentele înregistrează activitatea seismică

Potrivit sursei citate, în continuare se înregistrează activitate seismică asociată celor două cutremure majore din zilele de 13 şi 14 februarie, fiind înregistrate aproximativ 540 de replici.

Cutemurele din Oltenia nu se vor opri imediat

„Menţionăm că nu toate aceste seisme sunt simţite de către populaţie, însă în funcţie de magnitudinea şi adâncimea producerii acestora pot fi resimţite, în special, în zona epicentrală. Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem şi posibile replici mai puternice”, se mai arată în comunicatul de presă.

Mai multe echipamente de înregistrare a activității seismice au fost instalate în zona epicentrală a ciutremurului din 14 februarie. Acestea au fost amplasate în localitățile Leleşti, Runcu, Peştişani şi Bâltişoara, din judeţul Gorj. Echipamentele au devenit operaționale și înregistrează permanent mişcarea solului. Datele pe care le constată sunt trimise în timp real, pentru analiză şi procesare către Centrul Naţional de Date al INCDFP.

„Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilităţile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie. Monitorizăm în continuare atent desfăşurarea evenimentelor din zonă şi vom reveni cu informaţii noi când sunt disponibile”, se mai arată în documentul transmis de institutul de specialitate.

Vezi si alte articole...