miercuri, aprilie 17, 2024

Cutremur în urmă cu puțin timp în România. Ce magnitudine a avut și lângă ce orașe s-a petrecut

ActualitateCutremur în urmă cu puțin timp în România. Ce magnitudine a avut și lângă ce orașe s-a petrecut

Cutremur în urmă cu puțin timp în România! Seismul a avut o magnitudine de 2,9.

Un cutremur de magnitudine 2,9 la o adâncime de 135,3 kilometri s-a produs, marți seara, în județul Vrancea, anunță Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Cutremur în urmă cu puțin timp în România!

În ziua de 20 Februarie 2024 la ora 19:10:43 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.9, la adâncimea de 135.3 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 41km V de Focșani, 66km N de Buzău, 69km E de Sfântu-Gheorghe, 82km E de Brașov, 94km S de Bacău, 95km SV de Bârlad.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur

În contextul acestor evenimente, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență oferă sfaturi privind comportamentul adecvat în caz de cutremur:

Cutremurele au o declanșare bruscă și o durată de acțiune scurtă (20-90 de secunde), iar populația trebuie să rămână calma și să nu intre în panică.

În timpul unui cutremur, scările sunt foarte sensibile la mișcările diferențiate ale etajelor, iar deplasarea pe scări sub efectul oscilațiilor seismice este periculoasă și deloc recomandată.

Populația este sfătuită să rămână în locuințe, departe de ferestrele care se pot sparge, să se adăpostească sub o grindă sau un toc de ușă solid, sau sub un birou sau masă rezistentă care să ofere protecție împotriva căderii obiectelor mobile și a altor pericole din locuință.

În lipsa acestor opțiuni, oamenii se pot proteja stând la podea lângă un perete solid cu grindă de rezistență, pe genunchi și coate, cu fața în jos, și cu palmele împreunate pentru a-și proteja capul, ceafa sau sub tocul ușii.

În cazul unui cutremur puternic, oamenii sunt sfătuiți să nu alerge spre stradă, ci să se deplaseze calm spre locuri deschise și să încerce să își calmeze familia și persoanele aflate în panică, în special copiii.

Vezi si alte articole...