sâmbătă, iulie 20, 2024

Cutremur la nivel național! O companie gigant ar urma să plece din România

ActualitateCutremur la nivel național! O companie gigant ar urma să plece din România

Cutremur la nivel național! O mare companie de pe piața carburanților ar urma să plece din România, urmând ca altă firmă să preia benzinăriile din țara noastră. Iată, așadar, despre cine este vorba.

Lukoil s-ar pregăti să părăsească piața carburanților din România

Cutremur la nivel național! Lukoil, cea mai mare companie petrolieră independentă din Rusia, ar intenționa să plece de pe piața carburanților din România din cauza situației generate de sancțiunile impuse de Uniunea Europeană (UE) asupra Rusiei odată cu declanșarea războiului din Ucraina.

Potrivit SpyNews, Lukoil ar fi început deja restructurăriile, iar stațiile de distribuție din România ar putea fi vizate de noile planuri. Deși încă nu este o certitudine faptul că vor fi vândute activele din țara noastră, deja există un potențial cumpărător.

Potrivit sursei citate anterior, Lukoil a ales să își reorganizeze operațiunile de marketing și să își împartă în două divizia comercială, Litasco din Italia. Până acum, Litasco, pe care Lukoil a creat-o la începutul anilor 2000 pentru a-și comercializa propriul petrol și pentru a se ocupa de afacerile cu terți în Orientul Mijlociu, Orientul Îndepărtat și în alte părți, a fost împărțită în două.

Aparent, Lukoil își va reduce semnificativ prezența în Europa în viitorul apropiat.

În fața presiunilor occidentale create din cauza războiului din Ucraina, Lukoil trebuie să își revizuiască toate strategiile de piață, astfel că s-ar putea să ia decizia de a-și vinde toate activele, inclusiv cele din țara noastră.

Ce companie ar urma să preia benzinăriile din țara noastră?

Potrivit sursei citate anterior, încă din anul 2014, când Peninsula Crimeea a fost anexată în mod ilegal la Rusia, a apărut varianta ca Lukoil să își vândă activele din România, având în vedere că și atunci Occidentul impunea anumite sancțiuni economice Rusiei.

La acea vreme, Constantin Tampiza, care a fost la conducerea Lukoil România timp de opt ani de zile, spunea într-un interviu acordat pentru bursa.ro că „orice companie care are expunere într-o țară în care există riscuri, ar trebui să își optimizeze activitatea.”

În acel an, Lukoil s-a retras din trei țări sud-europene. Scenariul ar urma să se repete în 2023 sau într-un viitor apropiat. În prezent, Lukoil deține în țara noastră 315 benzinării, plus rafinăria de la Ploiești.

Momentan, vânzarea activelor din România nu este confirmată în totalitate, dar există deja un potențial cumpărător, respectiv gigantul britanic Shell, care a decis să se retragă imediat după declanșarea invaziei în Ucraina, iar benzinăriile sale din Rusia au fost preluate chiar de către Lukoil.

Vezi si alte articole...