luni, iulie 15, 2024

Cutremur și furtuni în România. Cât de puternic a fost, în ce zonă s-a produs și lângă ce orașe?

ActualitateCutremur și furtuni în România. Cât de puternic a fost, în ce zonă s-a produs și lângă ce orașe?

Cutremur și furtuni în România. Cât de puternic a fost, în ce zonă s-a produs și lângă ce orașe? aflăm de la Institutul Național de Fiizica Pământului.

O noapte complicată în România. Fulgere și tunete au acoperit mare parte din România aproape întreaga noapte. A plouat în multe zone, iar în Oltenia a fost și un cutremur.

Cutremur și furtuni în România. Cât de puternic a fost, în ce zonă s-a produs și lângă ce orașe?

În ziua de 14 Iunie 2024, la ora 00:44:12 (ora locală a României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.5, la adâncimea de 13.2 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 15km NV de Targu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70km S de Hunedoara, 85km S de Deva, 98km V de Ramnicu Valcea, 98km E de Resita.

Scenariu: Unde va fi mai rău la cutremur?

Potrivit scenariilor, în cazul unui mare cutremur, aproximativ 1.000 de clădiri s-ar prăbuși și 23.000 vor suferi avarii semnificave. Potrivit datelor oferite de Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, peste 2.500 se vor prăbuși instant la un cutremur mare.

„Cartierul Pantelimon mi se pare cel mai nesigur, mai ales că aici s-au construit și blocuri foarte înalte, chiar și de 14 etaje. Terenul nu e foarte bun pentru imobile atât de înalte. Iar zona dintre Piața Romană și Unirii, cu tot cu Lipscani, este clar cea mai expusă. Aici sunt clădiri foarte vechi, unele au fost, ce-i drept, consolidate.

Cod roșu în București

Peste 200 de case și 100 de străzi inundate, 60 de copaci şi 7 stâlpi de electricitate au fost doborâți și peste 70 de mașini au fost avariate.

A dat cu grindină, a fost vijelie puternică, cu rafale de 70-90 km/h, a plouat torenţial, 30 – 40 litri/mp, iar canalizarea Capitalei în multe zone n-a mai făcut față.

Vezi si alte articole...