luni, iulie 15, 2024

Cutremur total la vârful Uniunii Europene! Anunțul a venit chiar în această seară: Au recunoscut

ActualitateCutremur total la vârful Uniunii Europene! Anunțul a venit chiar în această seară: Au recunoscut

Este cutremur total la vârful Uniunii Europene. Doi eurodeputaţi tocmai au recunoscut că au făcut călătorii nedeclarate în Qatar. Informația vine în contextul imensului scandal de corupție din Parlamentul European, scandal ce duce până la cel mai înalt nivel al insituțiilor europene.

Cutremur total la vârful Uniunii Europene! Europarlamentarul belgian Marc Tarabella a omis să declare o călătorie plătită de Qatar, a recunoscut duminică avocatul său, la câteva zile după ce colega sa Marie Arena a raportat o „omisiune” similară cu privire la o călătorie în emirat, în contextul unui presupus scandal de corupţie în Parlamentul European, transmite France Presse.

După ce a pus sub acuzare patru persoane pentru presupuse fapte de corupţie în beneficiul Qatarului, justiţia belgiană a cerut ridicarea imunităţii lui Marc Tarabella, un apropiat al lui Pier-Antonio Panzeri, un fost deputat italian aflat în centrul scandalului, de la domiciliul căruia au fost confiscate 600.000 de euro în numerar.

Tarabella, a cărui locuinţă a fost de asemenea percheziţionată, neagă orice implicare, dar eurodeputatul socialist recunoaşte că a făcut o călătorie în februarie 2020 plătită de Qatar fără să o declare Parlamentului UE, aşa cum era obligat să facă.

„A fost invitat (…) la un congres. Organizaţia a fost cea care a plătit”, a declarat avocatul său, Maxim Toller, pentru postul belgian de televiziune RTL. „Încă nu a declarat-o (…). A plecat apoi în Ghana, apoi a fost pandemia de COVID (…). Colaboratoarea sa îi reaminteşte să facă acest lucru, dar termenul a trecut”, a explicat el, subliniind „realitatea din teren”.

„El va reglementa lucrurile (…). Nu există nimic ilegal în a avea o călătorie plătită de o organizaţie”, a insistat avocatul, subliniind că alesul „a mers să vadă construcţia stadioanelor şi a cerut să se întâlnească cu muncitorii”.

„A omis” să declare o misiune în Qatar în mai 2022, iar apoi a dat vina pe secretar
Marc Tarabella subliniase în noiembrie în hemiciclu „evoluţia pozitivă” a drepturilor în Qatar – în numele „realpolitik-ului” şi ca o „încurajare”, potrivit lui Maxim Toller.

De asemenea, avocatul a încercat să explice „prietenia” clientului său cu Pier-Antonio Panzeri: „Nu este un mic italian într-o trattoria (…). A fost ales de trei ori ca europarlamentar, (este) o persoană foarte respectată (…). Este foarte posibil ca acesta să-l fi sfătuit într-adevăr (pe Tarabella) să spună aşa ceva”, fără ca acesta din urmă „să-şi imagineze” că alesul italian „ar fi monetizat prietenia lor”.

Miercuri, eurodeputata socialistă belgiană Marie Arena a recunoscut, de asemenea, că a omis să declare o misiune în Qatar în mai 2022, plătită de emirat, dând vina pe secretariatul său pentru „omisiune” şi referindu-se la „un document destul de complicat de completat”, potrivit declaraţiilor sale pentru presa belgiană.

Ea a demisionat în decembrie din funcţia de preşedinte al Subcomisiei pentru drepturile omului a Parlamentului European, funcţie deţinută anterior de Pier-Antonio Panzeri.

„Această decizie a fost luată având în vedere atacurile politico-mediatice care aduc atingere imaginii mele”, precum şi „întregii activităţi desfăşurate în cadrul subcomisiei”, a explicat ea pentru agenţia Belga, reiterând că „nu are nimic să-şi reproşeze” şi că nu a făcut obiectul niciunei percheziţii sau cereri de ridicare a imunităţii sale. 

Vezi si alte articole...