luni, iunie 17, 2024

Cyberbullying: Ce este și cum îți poți ajuta copilul adolescent

MedicalCyberbullying: Ce este și cum îți poți ajuta copilul adolescent

Cyberbullying-ul este hărțuirea online care folosește tehnologia digitală pentru a provoca daune sau a supăra alții. Poate lua multe forme, inclusiv: trimiterea de mesaje text, e-mailuri sau mesaje private răutăcioase sau amenințătoare, postarea de fotografii sau videoclipuri jenante sau defăimătoare online, excluderea sau excluderea altora din grupurile online, răspândirea de zvonuri sau bârfe online.

Cyberbullying-ul poate avea un impact semnificativ asupra victimelor sale, ducând la: suferință emoțională, probleme sociale și de izolare, probleme academice, depresie și anxietate etc.

Cum să-ți ajuți copilul adolescent care este victima cyberbullying-ului:

Vorbește cu copilul tău:

Cel mai important lucru pe care îl poți face este să vorbești cu copilul tău despre ceea ce se întâmplă. Asigură-l că îl iubești și îl susții și că ești acolo pentru a-l ajuta.

 Ascultă cu atenție: Lasă-ți copilul să-ți spună ce s-a întâmplat fără a-l întrerupe sau a-l judeca. Este important să-l lași să se simtă auzit și înțeles.

Validează-i sentimentele:

Spune-i copilului tău că este normal să te simți trist, supărat sau speriat. Fii empatică și înțelegătoare.

 Nu da vina pe copil:

Nu da vina pe copil pentru ceea ce se întâmplă. Cyberbullying-ul nu este niciodată vina victimei.  Păstrează dovezile:

Adună dovezi ale cyberbullying-ului, cum ar fi capturi de ecran ale mesajelor text, e-mailurilor sau postărilor pe rețelele de socializare. Aceste dovezi pot fi utile dacă decideți să luați măsuri împotriva agresorului.

 Raportați cyberbullying-ul: Raportați cyberbullying-ul platformei online unde a avut loc. Majoritatea platformelor online au politici împotriva cyberbullying-ului și pot lua măsuri împotriva agresorului, cum ar fi ștergerea conținutului sau suspendarea contului.

 Căutați ajutor profesional: Dacă cyberbullying-ul este sever sau copilul se luptă să facă față emoțional acestuia, solicită ajutor profesional de la un terapeut sau consilier.

Reține! Există multe resurse disponibile pentru a te ajuta pe tine și pe copilul tău să faceți față cyberbullying-ului.

Vezi si alte articole...