sâmbătă, aprilie 20, 2024

Daniel Cadariu: În 2023 s-ar putea să avem o altă problemă – foarte multe din contractele de concesionare a plajelor expiră / Vom găsi o soluţie intermediară pentru acest an, poate şi 2024. Vom iniţia o nouă ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului administrativ

EconomieDaniel Cadariu: În 2023 s-ar putea să avem o altă problemă - foarte multe din contractele de concesionare a plajelor expiră / Vom găsi o soluţie intermediară pentru acest...

„Sunt probleme ceva mai grave anul acesta. În 2021, a fost o problemă pe litoral cu acele plaje lărgite, nu erau cadastrate. Pentru anul trecut am găsit o soluţie, cam târziu în sezon, în luna mai, prin ordonanţă de urgenţă, printr-o modificare la Codul administrativ şi s-au putut transla şezlongurile către malul mării şi s-a dat posibilitatea activităţii turistice. În 2023 s-ar putea să avem o altă problemă şi anume foarte multe din contractele de concesionare a plajelor expiră. Trebuie găsită o soluţie pentru fără ele nu putem omologa activitate turistică pe plaje. Trebuie găsită o soluţie intermediară pentru 2023, poate şi 2024, atunci trebuie să iniţiem o nouă ordonanţă de urgenţă ca să modificăm Codul administrativ pentru a găsi o soluţie temporară”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, chestionat marţi la TVR Info dacă se va schimba ceva în legătură cu plajele, având în vedere că anul trecut au fost diverse probleme pe litoral.

El a explicat că acele concesionări vor fi pe o perioadă temporară, de unul sau doi ani.

„(Concesionările – n.r.) vor fi pe unul sau doi ani, aşteptând studiile de la cei de la Ministerul Mediului. Aşa sperăm, în prezent colaborăm cu cei de la Ministerul Mediului”, a completat Cadariu.

Chestionat cum crede că vor arăta apoi plajele din România, după ce va fi realizat acel studiu profesionist în acest sens, ministrul Turismului a spus că „cel puţin comparabil cu ţările de tradiţie în ceea ce înseamnă turismul pe litoral, mă refer la Spania, Grecia”.

„Vom vedea forma finală a studiului profesionist. Sper să fie dezbătut şi cu cei din domenii pentru a fi utilizabil acel studiu, adică pentru a putea fi pus în practică”, a completat Cadariu.

Acesta a adăugat că de obicei gradul de ocupare pe litoralul românesc este foarte bun şi a fost inclusiv în anul 2022, în ciuda perioadei de pandemie şi a războiului din Ucraina.

„Gradul de ocupare e foarte bun de regulă pe litoralul românesc. Inclusiv pe anul trecut, lucrurile nu au stat foarte rău pe litoralul românesc. Numărul de turişti pe litoral s-a păstrat relativ constant. Însă dacă discutăm de activitatea turistică per total pe 2022, a fost una de succes, din punctul meu de vedere, pentru că pe lângă pandemie, a apărut războiul şi totuşi o creştere cu 21% a numărului de turişti pe anul trecut. Acele scumpiri au pus preisune pe bugetele românilor, iar unii dintre ei au fost circumspecţi sau pur şi simplu nu au avut posibilitatea să meargă în concediu”, a mai explicat ministrul Turismului.

Întrebat cu cât vor creşte tarifele turistice, Cadariu a răspuns: „E greu de spus cu cât vor creşte tarifele turistice. Lucrurile depind de creşterea preţurilor la energie, la utilităţi, etc. Şi noi suntem dependenţi de evoluţia conflictului din Ucraina. Nu poţi face pur şi simplu o prognoză”.

Acesta a mai spus că voucherele de vacanţă vor continua să fie date şi în acest an, iar valoarea lor va rămâne neschimbată şi anume 1.450 lei.

„Voucherele de vacanţă sunt precizate în acea ordonanţă de urgenţă până în anul 2026, iar suma este de 1.450 lei. Eu m-aş bucura ca toate instituţiile publice din România să încarce acele carduri deja existente”, a explicat ministrul Turismului.

 

Vezi si alte articole...