luni, iulie 15, 2024

Danske Bank va plăti 2 miliarde de dolari pentru a închide o investigaţie din SUA privind spălarea de bani printr-o filială din Estonia

EconomieDanske Bank va plăti 2 miliarde de dolari pentru a închide o investigaţie din SUA privind spălarea de bani printr-o filială din Estonia

Judecătorul de district american Naomi Reice Buchwald a acceptat joi pledoaria băncii la o audiere de la tribunalul federal din Manhattan, la care a fost prezent consilierul general senior al Danske.

Plata de 2,06 miliarde de dolari de către cea mai mare bancă din Danemarca include 1,21 miliarde de dolari către guvernul SUA, 178,6 milioane de dolari către Comisia americană pentru bursă şi valori mobiiare din SUA şi o amendă penală de 672,3 milioane de dolari către autorităţile daneze, arată înregistrările instanţei.

Danske a fost investigată în mai multe ţări după ce a dezvăluit, în septembrie 2018, că o anchetă internă a descoperit plăţi suspecte de aproximativ 200 de miliarde de euro (210 de miliarde de dolari), efectuate prin filiala sa din Estonia.

Departamentul de Justiţie al SUA a declarat că Danske a fraudat băncile americane cu privire la clienţii săi din Estonia şi la controalele sale împotriva spălării banilor ,pentru a permite clienţilor cu risc ridicat care locuiesc în afara Estoniei, inclusiv în Rusia vecină, să acceseze sistemul financiar american.

Danske Bank Estonia a procesat 160 de miliarde de dolari în numele clienţilor nerezidenţi, prin intermediul băncilor din SUA, a declarat Departamentul de Justiţie.

Martin Blessing, preşedintele Danske, a declarat luna trecută că banca şi-a cerut scuze şi şi-a asumat ”întreaga responsabilitate pentru eşecurile inacceptabile şi conduita greşită din trecut, care nu îşi au locul astăzi la Danske Bank”.

 

Vezi si alte articole...