joi, octombrie 5, 2023

David Popovici, desemnat cel mai bun înotător al anului 2022 de site-ul Swimswam

SportDavid Popovici, desemnat cel mai bun înotător al anului 2022 de site-ul Swimswam

De la Michael Phelps şi Ian Thorpe încoace lumea înotului nu a mai avut un tânăr care să facă ce a reuşit David Popovici, subliniază Swimswam, cel mai popular site de ştiri din nataţie şi lifestyle, care l-a desemnat pe român cel mai bun înotător al anului 2022 în lume, la masculin, potrivit Agerpres.

„În acest an postolimpic, multe feţe noi au răsărit în topul înotului masculin. Şapte înotători au doborât recorduri mondial individuale, iar opt au cucerit titluri multiple în probe individuale la Mondialele de înot. Dar niciunul dintre aceşti înotători şi performanţele lor nu au zguduit lumea înotului la fel de mult ca senzaţionalul adolescent David Popovici”, scrie sursa citată.

Potrivit sursei citate, autorii au decis câştigătorii în mare măsură pe baza statisticilor, precum numărul de medalii de aur sau de recorduri mondiale doborâte, iar în acest an Popovici a doborât tot atâtea recorduri mondiale cât ceilalţi şapte şi a câştigat acelaşi număr de medalii în probele individuale în bazin olimpic cât înotători precum Kristof Milak şi Leon Marchand, dar a fost preferat pentru factorul „wow”.

În 2021, la doar 16 ani, Popovici avertiza lumea cu viteza sa, stabilind un record mondial de juniori cu 47,3 secunde la 100 m liber şi ratând o medalie olimpică pentru doar două sutimi de secundă la 200 m liber. Cine ar fi crezut că potenţialul său se va transforma şi îl va face să înoate în 46,86 de secunde la 100 m liber şi 1:42,97 la 200 m liber în doar un an?, arată site-ul Swimswam.

Vârful formei lui Popovici a fost la Europenele din 2022, când a doborât recordul mondial deţinut de brazilianul Cesar Cielo la 100 m liber (46,91 de secunde), înotând în 46,86 de secunde. Apoi a scos 1:42,97 la 200 m liber, devenind al treilea înotător care coboară sub un minut şi 43 de secunde după Paul Biedermann şi Michael Phelps şi primul care o face într-un slip textil. Cu progresul pe care îl are Popovici se pare că recordul mondial al lui Biedermann (un minut şi 42 de secunde) nu va fi mult timp de neatins.

Un alt factor care a contat în favoarea lui Popovici a fost remarcabila sa consistenţă. El a câştigat probele de 100 şi 200 m liber la toate concursurile majore internaţionale la care a concurat, Mondialele de seniori, Europenele de seniori, Mondialele de juniori şi Europenele de juniori. El şi-a stabilit dominaţia mondială în ambele probe, reuşind cei mai buni şapte timpi la 100 m liber (a coborât de 16 ori sub 48 de secunde) şi cei mai buni trei timpi la 200 m liber în 2022.

În plus, Popovici a arătat un progres major şi în bazin scurt, unde a doborât recordul mondial de juniori la 100 m liber, terminând pe patru în această probă la Mondialele de seniori şi a obţinut o medalie de argint la 200 m liber (un min 40,79 de secunde).

Dincolo de performanţele sale, Popovici a arătat şi o personalitate puternică. După ce a doborât recordul mondial, „Chlorine Daddy” s-a autoproclamat „Skinny Legend” (legendă slăbănoagă) şi a declarat presei că următorul său obiectiv este să coboare sub 45 de secunde.

Vezi si alte articole...