vineri, iulie 19, 2024

De ce credem în semnele zodiacale, conform științei

SCIENCE+De ce credem în semnele zodiacale, conform științei

În ciuda lipsei de premise raționale sau de dovezi științifice care să susțină astrologia, popularitatea sa a crescut în ultimii ani. Aproximativ o treime dintre polonezi cred că data nașterii afectează în mod semnificativ personalitatea.

Un studiu recent realizat de Mohsen Joshanloo, psiholog la Universitatea Keimyung din Coreea de Sud. a analizat dacă semnele zodiacale influențează bunăstarea psihologică, succesul financiar, fericirea sau nivelul de stres.

Studiul a concluzionat că influența semnelor zodiacale este nesemnificativă din punct de vedere statistic, similară cu șansa aleatorii, ceea ce sugerează că semnele astrologice oferă la fel de multe informații despre bunăstarea unei persoane precum aruncarea unei monede.

Explicațiile psihologice ale credinței în astrologie includ tendința de a căuta explicații simpliste în perioade de stres prelungit. În plus, credința în puterea semnelor zodiacale poate duce la profeții auto-împlinite, unde persoanele acționează în moduri care le confirmă aceste convingeri astrologice, influențându-le astfel fericirea percepută.

De asemenea, tratamentul social și judecățile bazate pe semnul zodiacal ale unei persoane pot influența experiențele și percepția de sine ale unei persoane, titrează jurnaliştii de la publicaţia poloneză Gazeta Wyborcza.

Vezi si alte articole...