miercuri, decembrie 4, 2024

De ce nu ar trebui sa te temi sa mergi la psiholog

MedicalDe ce nu ar trebui sa te temi sa mergi la psiholog

Sa recunosti ca ai nevoie de ajutor nu este intotdeauna usor, dar toata lumea are nevoie de ajutor uneori, iar a lua decizia de a merge la psiholog este un act curajos si puternic. In acest articol vom vorbi despre importanta participarii la terapie. Sanatatea mintala este la fel de importanta ca si sanatatea fizica, iar cele doua sunt strans legate. Multi oameni, la un moment dat in viata lor, se vor lupta cu o problema, mai mica sau mai mare legata de sanatatea mintala. Cercetarile arata ca 1 din 5 persoane va fi diagnosticata cu o boala mintala. Din pacate, oamenii pot fi descurajati sa se adreseze profesionistilor din cauza conceptiilor gresite si a stigmatelor care exista in jurul terapiei, in special in tara noastra.

Insa, daca te confrunti cu o problema de acest gen sa stii ca nu esti singur in lupta ta, la fel cum nu esti singur in depasirea problemei si este important sa depasesti stigmatul care inconjoara psihoterapia si tratamentul. Iata o serie de conceptii gresite cu privire la mersul la spihlog!

Mersul la terapie indica slabiciune sau instabilitate

Uneori, simtim ca trebuie sa fim capabili sa ne rezolvam singuri problemele. Sa recunosti ca ai nevoie de ajutor nu este intotdeauna usor, dar toata lumea are nevoie de ajutor uneori, iar a cere ajutor este un act curajos si puternic! Cautand ajutor, arati ca te pretuiesti si ca vrei sa faci schimbari pozitive in viata ta. Terapia te poate ajuta sa treci peste dificultati, sa faci schimbari pozitive si sa te sprijine in dezvoltarea ta personala, indiferent cat de mari sau mici ar fi luptele tale specifice. Poti apela la www.psihoplan.ro pentru un asemena ajutor!

Problemele pe care le ai nu sunt suficient de serioase pentru terapie

Multi oameni cred ca trebuie sa ai probleme profunde, grave sau chiar traumatizante pentru a beneficia de terapie, dar acest lucru nu este adevarat. A te ocupa de micile probleme pentru a te asigura ca totul este in siguranta nu este un lucru gresit. A spune ca problemele tale nu sunt suficient de „serioase” pentru terapie este o afirmatie periculoasa, deoarece ar putea determina pe cineva sa nu caute ajutorul de care are nevoie.

Terapia te poate ajuta sa treci prin orice fel de lupta daca ai dificultati in a o rezolva pe cont propriu. Fiecare problema de sanatate mintala este valabila si merita tratata si nu trebuie sa o abordezi de unul singur. In plus, evita sa compari dificultatile pe care le au altii sau sa te iei dupa oameni care iti spun ca putea fi mai rau, deoarece cel mai important lucru este sa ai grija de tine exact atunci cand simti nevoia de a face asta.

De ce sa mergi la terapie cand poti vorbi cu prietenii sau familia?

Este minunat sa ai prieteni buni si cu siguranta te pot sprijini in multe situatii. Prietenii pot fi de ajutor pentru a trece prin momente grele, dar nu sunt profesionisti instruiti si autorizati in domeniul sanatatii mintale si s-ar putea sa nu dea cele mai bune sfaturi chiar daca au intentii bune.

Trebuie sa ne amintim ca prietenii nu trebuie vazuti ca terapeuti. Nu numai ca prietenii tai nu sunt pregatiti profesional, dar plasarea lor in aceasta pozitie poate pune o presiune asupra relatiei tale cu ei. Aceste asteptari pot fi mai mult daunatoare decat utile, asa ca pentru a te proteja pe tine, prietenii si relatiile cu acestia, este important sa pastrezi aceasta limita in loc. In schimb, cauta ajutorul unui profesionist calificat.

Terapia nu merita banii

Este un factor important pe care multi oameni il vor lua in considerare atunci cand cauta ajutor profesional. Cu toate acestea, cand vine vorba de terapie, exista o conceptie gresita ca costul financiar al terapiei depaseste beneficiile. Daca esti ingrijorat de costuri, incearca sa te concentrezi asupra impactului pe care sanatatea ta mintala il are asupra ta si asupra diferitelor domenii ale vietii tale. Iti afecteaza fericirea? Relatiile? Munca? Terapia te poate ajuta sa te imbunatatesti in fiecare domeniu al vietii si, in ciuda costului financiar, terapia este o investitie solida in bunastarea ta, care iti va oferi lucruri pozitive si in viitor.

Terapeutii pot ajuta doar daca au avut aceeasi experienta ca si tine

Toata lumea vrea sa fie inteleasa si validata si avem tendinta de a crede ca aceasta intelegere vine din trairea acelorasi situatii. Acest lucru este adevarat, dar intelegerea poate veni si din impartasirea diferitelor experiente. Intelegerea experientei altuia necesita empatie, pe care terapeutii sunt instruiti sa o exprime, chiar daca nu au intampinat aceleasi dificultati pe care le ai tu.

Terapeutii pot intelege situatia ta, deoarece s-ar fi putut confrunta cu acelasi lucru intr-un context diferit. Insa terapeutii au educatia si experienta pentru a te sprijini in mod adecvat. Au stiluri si abordari diferite ale terapiei, asa ca, uneori, un anumit terapeut poate sa nu fie potrivit pentru tine, dar te poate indruma oricand la cineva care va fi de mai bine ajutor.

Sunt medicamentele mai eficiente decat terapia?

Exista o conceptie gresita ca medicamentele prescrise de un psihiatru sunt mai utile si mai benefice decat participarea la terapie cu un profesionist in sanatate mintala. Acest lucru ii poate determina pe oameni sa creada ca medicamentele sunt singura solutie pentru ei, ceea ce este deosebit de daunator. Cercetarile arata ca cele mai bune rezultate sunt la persoanele care au primit combinatie de medicamente si terapie adecvate, in unele cazuri.

Desi medicamentele sunt eficiente pentru tratarea bolilor mintale, nu este singura optiune. Trebuie sa gasesti un echilibru intre ceea ce functioneaza cel mai bine pentru tine.

Vezi si alte articole...