Consilierul adjunct pentru securitate națională al SUA Jonathan Finer a apreciat că nu există o armă specifică care cumva să fie decisivă pentru ca Ucraina să învingă Rusia. În schimb, are în mod cert nevoie de un flux consistent al anumitor capacități, relatează Business Insider.
Se vehiculează această idee că ucraina „este doar la sistem distanță de o străpungere masivă prin care vor obține sistemul și vor călca în picioare armata rusă”, a declarat Finer în timpul unei conferințe a Centrului pentru o nouă securitate americană, joi. „Acesta nu este acel gen de război”, a adăugat el.
Finer a spus că și-ar dori ca SUA să poată furniza Ucrainei provizii fără de sfârșit de artilerie și armament de apărare aeriană, de care Ucraina are cea mai mare nevoie. „Dacă ar fi două lucruri pe care le-am putea furniza în număr infinit ucrainenilor pentru a încerca să schimbăm cursul acestui război, acestea ar fi muniția de artilerie și interceptorii de apărare aeriană”, a explicat el.
„Pur și simplu nu producem suficient de multe”, a spus el, adăugând totuși că „le producem în număr mai mare și, până la începutul anului viitor, credem că vom fi într-o poziție mult mai puternică”.
În luna mai, firma de consultanță Bain & Company a constatat că Rusia produce obuze de artilerie de trei ori mai repede decât partenerii ucraineni din NATO la costuri mai mici, și se preconizează să recondiționeze sau să producă până la 4,5 milioane de obuze de artilerie în acest an.
În aceste circumstanțe SUA, la fel ca unii dintre aliații și partenerii săi din Europa, au lucrat pentru a crește dramatic producția de obuze de artilerie, în special cele foarte căutate de 155 mm. Înainte de invazia rusă a Ucrainei, SUA produceau circa 14.000 de obuze pe lună, însă obiectivul său este să crească producția la 100.000 până în 2025.
Pe lângă fabricarea mai multor obuze, Finer a adăugat că SUA lansează coproducția de muniție cu Kiev pentru a-și stimula industria de apărare și a concura cu capacitățile Rusiei.
Soldații ucraineni au exprimat nevoia imperioasă de artilerie și apărare aeriană pe câmpul de luptă într-un interviu acordat CNN săptămâna trecută, unii dintre ei afirmând că tancurile M1 Abrams furnizate de SUA nu sunt suficiente. Veteranii americani care au luptat în Ucraina făcut anterior aceeași observație, îndeosebi în condițiile în care Ucraina se confrunta cu un deficit debilitant de muniție.
„Acest conflict între două armate foarte asemănătoare, într-un fel, este mult mai mult despre blocarea și gestionarea a ceea ce cred că mulți dintre noi nu am apreciat pe deplin că ar rămâne o fațetă cheie a războiului modern: și anume nu producția de echipamente superavansate, ci a unor muniții de importanță critică”, a spus Finer.
„Acum luăm măsuri semnificative pentru a acționa împreună în privința acestor lucruri”, a spus el.