vineri, iunie 2, 2023

De la TVR la Prefectură. Doina Gradea, recent înscrisă în partidul fondat de Dan Voiculescu, favorită să devină subprefect în Capitală

Din OrasDe la TVR la Prefectură. Doina Gradea, recent înscrisă în partidul fondat de Dan Voiculescu, favorită să devină subprefect în Capitală

Doina Gradea, fostă președinte-director general al TVR, s-a înscris în februarie în partidul sprijinit de Dan Voiculescu, PUSL, și este favorită să preia funcția de subprefect al Capitalei, susțin surse politice din conducerea PSD. Gradea este în continuare angajată a TVR.

„Este doar o chestiune de timp până când Doinea Gradea va ajunge la Prefectura Capitalei. Va fi numită în funcția de subprefect”, susține un membru al conducerii PSD pentru Libertatea.

Cu toate acestea, surse din partid subliniază că această numire nu a fost discutată, până în acest moment, cu președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Decizia din martie a fost să meargă subprefect. Nu știu ca decizia să fie schimbată”, adaugă un important membru al conducerii PSD București.Informația a fost confirmată și de parlamentari care fac parte din PUSL, dar activează în grupul PSD din Camera Deputaților.

Libertatea a încercat să-l contacteze și pe președintele executiv al PUSL, Daniel Ionașcu, dar acesta nu a răspuns.

Secretar general adjunct al PUSL după înscriere

Doinea Gradea nu a dorit să comenteze informațiile privind posibila sa numire în funcția de subprefect al Capitalei din partea PUSL. Fosta președintă-director general a televiziunii publice între martie 2018 și mai 2021 este în continuare și angajată a TVR.

Ea s-a înscris, în februarie 2023, în Partidul Umanist Social Liberal (PUSL), partidul fondat de Dan Voiculescu. Automat a fost numită în funcția de secretar general adjunct al partidului.

„E un pas important în viața mea, o nouă provocare ce vine logic după ani de muncă și o experiență pe măsură în serviciul public”, declara Gradea în momentul înregimentării politice.

Poziția de subprefect a devenit vacantă după ce Diana Artene a fost numită în funcția de prefect. Toni Greblă, fostul prefect, a fost votat de Parlament ca președinte al Autorității Electorale Permanente, instituția care supraveghează alegerile din 2024 și verifică finanțele partidelor. 

Capitala are trei poziții de subprefect.

Artene a fost secretar al Primăriei Sectorului 4. Potrivit surselor Libertatea, ea nu este membră de partid în PSD Sector 4, iar postul ei de la primărie este suspendat, ea putându-se întoarce pe funcție după ce pleacă de la Prefectură.Potrivit legii, subprefectul este subordonat prefectului şi este înlocuitorul de drept al acestuia.

Atribuţiile subprefecţilor sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului.
Prefectul poate să delege subprefectului, prin ordin, o parte din atribuţiile sale.
În situaţia în care sunt în funcţie mai mulţi subprefecţi, prefectul emite un ordin prin care desemnează unul dintre subprefecţi ca înlocuitor de drept.
În cazul în care nu s-a emis ordinul prevăzut la alin. (4),  înlocuitorul de drept al prefectului este desemnat prin ordin al ministrului care coordonează instituţia prefectului.

Scandaluri în TVR

Doina Gradea a ajuns în fruntea TVR în timpul mandatului lui Liviu Dragnea în fruntea PSD, martie 2018. Ea s-a aflat în mijlocul mai multor scandaluri ca președintă-director general la TVR.

În mai multe înregistrări date publicității de jurnalistul Dragoș Pătraru, Doina Gradea îi numea pe unii jurnaliști „hateri”, iar despre o reporteră TVR a spus că este „cap de porc”. După publicarea înregistrărilor, TVR a reziliat contractul pentru emisiunea lui Dragoș Pătraru la TVR.

Doina Gradea a pierdut procesul cu Dragoș Pătraru, după ce fosta șefă a TVR a încercat să anuleze concluziile raportului de etică emis de televiziunea publică.

Tot în timpul mandatului Doinei Gradea în fruntea TVR, jurnalista Andreea Dumitrescu a fost retrasă de pe domeniile PSD și Parlament, în martie 2019, după mai multe întrebări puse Vioricăi Dăncilă, premier la acel moment, și lui Liviu Dragnea, fost președinte PSD. Conducerea TVR a considerat că întrebările sunt prea agresive, iar jurnalista a decis să își dea demisia după măsurile luate de management.

Vezi si alte articole...

Din Oras

Gazetadetimisoara.ro

Ziaristi.ro

Femeiadeastazi.ro