marți, aprilie 22, 2025

Despre Florii. Etimologie.

ActualitateDespre Florii. Etimologie.

Duminica Floriilor reprezintă sărbătoarea crestină care comemorează primirea triumfală (cu ramuri de palmieri) făcută de discipoli lui Hristos la intrarea sa în Ierusalim. Se serbează cu opt zile înainte de Pasti. Atunci se împart la biserică mâțisori- flori în formă de muguri lânosi, asezate pe ramurile unei salcii, în amintirea ramurilor de palmieri.  În franceză, această sărbătoare poartă denumirea de „Pâques fleuries” (Paste cu flori). Duminica Floriilor aminteste de Pâques fleuries.

Să vedem termenul „Florii”, care a primit diverse explicații. Pus în legătură cu latinescul Floralia, prin intermediul unei forme din latina vulgară (florilia).

Alexandru Rostetti, în Istoria limbii române, spune că „florilia”, urmând evoluția fonetică de la latină la română, ar fi trebuit să ajungă la „flurii”. Crede că termenul este format pe teren românesc, de la „floare” + sufixul colectiv „ie”. O situație asemănătoare este cu „florar” din calendarul popular, numele diverselor luni „Mai, Aprilie, Iunie” care nu ar continua pe „floralis”, existenta lui „o” in locul lui „u” arată că ar fi o creație românească.

Vezi si alte articole...