luni, aprilie 15, 2024

Directorul general al OpenAI, Sam Altman, va reveni în consiliul de administraţie al producătorului ChatGPT împreună cu trei noi directori

EconomieDirectorul general al OpenAI, Sam Altman, va reveni în consiliul de administraţie al producătorului ChatGPT împreună cu trei noi directori

O investigaţie a firmei de avocatură WilmerHale asupra evenimentelor din jurul concedierii lui Altman din noiembrie s-a încheiat, iar compania a creat noi reguli de guvernanţă şi şi-a consolidat politica privind conflictele de interese.

Consiliul a spus că a susţinut în unanimitate conducerea lui Altman.

Angajaţii, investitorii şi cel mai mare susţinător financiar al OpenAI, Microsoft, şi-au exprimat şocul faţă de înlăturarea lui Altman, care a fost inversată în câteva zile.

OpenAI a anunţat vineri că numeşte noi directori, inclusiv Altman, Sue Desmond-Hellmann, fost CEO al Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, Nicole Seligman, fost preşedinte al Sony Entertainment, şi Fidji Simo, CEO al Instacart.

Altman a salutat numirea noilor membri ai consiliului, într-o postare pe X, adăugând: ~Avem o muncă importantă în faţa noastră”.

Ei se vor alătura actualilor membri ai consiliului de administraţie, respectiv Adam D’Angelo, CEO-ul Quora, fostul secretar al Trezoreriei SUA Larry Summers şi preşedintele Bret Taylor, fost co-CEO al Salesforce.

Ancheta realizată de WilmerHale a constatat că demiterea lui Altman nu a fost rezultatul preocupărilor legate de finanţele OpenAI, siguranţa produselor sau alte probleme.

În schimb, a fost o consecinţă a unei rupturi în relaţii şi a pierderii încrederii dintre Consiliul anterior şi domnul Altman”, a spus OpenAI, descriind constatările firmei de avocatură.

WilmerHale a constatat că Consiliul anterior credea la acea vreme că acţiunile sale vor atenua provocările interne de management şi nu a anticipat că acţiunile sale vor destabiliza compania”, a spus OpenAI într-o postare pe blog.

”WilmerHale a constatat că Consiliul anterior a acţionat în limitele sale largi de discreţie pentru a-l demite pe domnul Altman, dar a constatat, de asemenea, că comportamentul său nu impunea înlăturarea”, a adăugat acesta.

CONFLICT DE INTERESE

OpenAI a declarat că adoptă noi linii directoare de guvernanţă corporativă şi creează o linie telefonică pentru avertizori.

Startup-ul, al cărui CEO a fost un investitor prolific în alte companii, a mai spus că îşi consolidează politica de conflict de interese.

Consiliul a oferit câteva detalii despre acele îmbunătăţiri.

Lipsa de detalii a consiliului de administraţie pentru decizia sa surprinzătoare din noiembrie a alimentat speculaţii cu privire la potenţiala conduită greşită a lui Altman, pe care el şi compania au negat-o, şi despre presupusele riscuri existenţiale provocate de tehnologia pe care OpenAI o construieşte.

Revenirea lui Altman în funcţia de CEO la aproximativ patru zile după concedierea sa a avut loc după ce aproape toţi angajaţii OpenAI au ameninţat că vor pleca dacă consiliul de administraţie nu îl repune în funcţie pe Altman şi şi-au dat demisia.

Întoarcerea sa a dus la discuţii despre modul în care OpenAI va fi guvernată, iar compania a anunţat un consiliu reconstituit care nu l-a inclus Altman şi a fost condus de Taylor.

 

Vezi si alte articole...