sâmbătă, septembrie 23, 2023

Doar una din 40 de benzinării și stații GPL din sectorul 6 are toate autorizațiile necesare, anunță Primăria. Și aceasta încalcă însă o prevedere

Din OrasDoar una din 40 de benzinării și stații GPL din sectorul 6 are toate autorizațiile necesare, anunță Primăria. Și aceasta încalcă însă o prevedere

Verificările declanșate după exploziile de la Crevedia vizează toate stațiile de alimentare cu benzină, motorină și GPL din țară. În București, din cele 40 de stații de alimentare din sectorul 6, doar 4 respectă normativul în vigoare și se află la o distanță de 30 de metri sau mai mult față de alte imobile, în timp ce una singură are toate autorizațiile necesare, a transmis primăria de sector joi, într-un comunicat de presă.

Verificările au fost făcute de Poliția Locală Sector 6, la solicitarea primarului Ciprian Ciucu, după tragedia de sâmbătă de la Crevedia.

Dintre locațiile verificate, doar o benzinărie are documentele la zi, dar nu respectă distanța minimă legală față de imobilul din vecinătate, de 30 de metri. Este vorba de stația OMV Petrom din str. Virtuții 48, care se află la 10 metri de cel mai apropiat imobil.

Din cele 40 de benzinării și stații GPL din sectorul 6, 17 se află la 10 metri sau mai puțin de imobile. Dintre acestea, 7 sunt benzinării, 5 sunt benzinării care au și stație GPL și 4 sunt stații GPL independente. Distanța legală este de 30 de metri.

Autoritățile au verificat existența următoarelor documente:

Autorizație ISU;
Autorizație ISCIR;
Autorizație de mediu;
Autorizație de construcție;
Autorizație de gospodărire a apelor;
Atestatul GANEx;
Raport privind protecția la explozii (INSEMEX);
Licența ANRE pentru GPL;
Certificat de atestare pentru vânzarea de produse energetice;
Buletine de verificare metrologică.

Benzinăria din str. Virtuții 48 a fost singura care a avut toate autorizațiile necesare. La polul opus, sunt benzinării și stații GPL cărora le lipsesc opt autorizații.

Primăria subliniază că Poliția Locală Sector 6 nu eliberează acestor benzinării și stații certificate și autorizații de funcționare. De asemenea, nici nu poate lua măsuri pentru ca ele să intre în legalitate. Tocmai de aceea, raportul întocmit în baza informațiilor culese din teren va fi transmis către toate instituțiile abilitate să intervină pentru a soluționa problemele existente.

„Raportul m-a speriat, dar am decis să îl fac public. După ce îl veți citi, e scurt și la obiect, vă veți simți ca mine. Transparența noastră este totală, tocmai de aceea aveți aici cel mai detaliat și complet raport făcut vreodată public pe acest subiect. Acest raport informativ va fi trimis tuturor instituțiilor cu atribuții de verificare, închidere sau aducerea în legalitate a acestor stații”, a precizat Ciprian Ciucu.

Raportul integral poate fi consultat în documentul de mai jos:

Tot joi, premierul Marcel Ciolacu a declarat că trebuie schimbată legislația legată de funcționarea stațiilor de carburanți, astfel încât companiile care operează stații de carburant fără autorizație sau aviz de funcționare să răspundă penal, în loc de simpla amendă contravențională prevăzută acum de lege.

Trei persoane au murit și 55 au fost rănite în urma exploziilor urmate de incendii care au avut loc sâmbătă seară de la stația GPL din Crevedia, care funcționa ilegal. Ultimul deces s-a înregistrat astăzi la un bărbat de 63 de ani care a suferit arsuri pe 90% din suprafața corpului și care era internat la Spitalul Floreasca.

În urma tragediei, Guvernul a anunțat controale la toate benzinăriile și stațiile GPL din România.

Vezi si alte articole...

Din Oras

Gazetadetimisoara.ro

Ziaristi.ro

Femeiadeastazi.ro