luni, mai 27, 2024

Donald Tusk anunță că Polonia fortifică granița cu Belarus. Care e marea spaimă la Varșovia

ExterneDonald Tusk anunță că Polonia fortifică granița cu Belarus. Care e marea spaimă la Varșovia

Donald Tusk a declarat că Polonia a început să-și întărească întreaga graniță de est cu Belarus din cauza unui „război hibrid” în creștere și a migrației ilegale. Polonia va începe să lucreze la consolidarea întregii frontiere estice, a declarat premierul Donald Tusk.

Donald Tusk anunță că Polonia fortifică granița cu Belarus

Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că Polonia începe să lucreze la consolidarea întregii frontiere estice, în timp ce țara se confruntă cu ceea ce el a numit un „război hibrid” legat de migrația ilegală din Belarus.

Donald Tusk nu a oferit detalii despre acțiunile planificate și nici despre eventualele fonduri care vor fi alocate, dar a declarat că atunci când este vorba de securitatea Poloniei nu vor exista limite.

„Granița dintre Polonia și Belarus este un loc unic din cauza presiunii migrației ilegale. De fapt, avem de-a face cu un război hibrid care progresează”, a declarat Donald Tusk.

„Vreau să nu existe nicio îndoială aici – o țară cu intenții din ce în ce mai agresive față de Polonia, precum Belarus, co-organizează această practică la granița poloneză”, a completat el.


donald tusk
polonia

Donald Tusk, despre migranții de la granița dintre Polonia și Belarus, lângă Kuznica. Sursa foto: Reuters

Tensiunile dintre Polonia, o țară NATO, și aliatul Rusiei, Belarus, au crescut

Poliția de frontieră poloneză spune că în prezent există o medie de 300 de încercări de trecere ilegală pe zi a frontierei din Belarus. Relațiile dintre cei doi vecini au fost tensionate și mai mult de invazia Rusiei în Ucraina.

Varșovia a acuzat, de asemenea, Belarusul că a împins în mod deliberat migranții în Polonia pentru a face presiuni asupra UE pentru sancțiuni, acuzație pe care Belarus a negat-o.

Guvernul anterior a construit un gard la granița dintre Polonia și Belarus, lung de peste 180 km și înalt de 5,5 metri, pentru a se proteja împotriva migrației ilegale. Acesta este completat de un sistem de camere și senzori care monitorizează frontiera.

Tusk nu a intrat în detalii despre modul în care va fi întărită granița, dar a spus că atunci când vine vorba de securitatea țării sale, nu vor fi „limite”, informează kyivindependent.com.

Vezi si alte articole...