luni, iulie 22, 2024

Două noi expoziții temporare, la Muzeul Național de Istorie a României

Din OrasDouă noi expoziții temporare, la Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României va găzdui două noi expoziții temporare începând cu data de 20 iunie și până în toamnă. Locuitorii din București vor avea ocazia să admire artefacte semnificative și bogate în istorie.

Una dintre expoziții este intitulată „Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României” (iunie – septembrie). Aceasta face parte din proiectul lansat în 2012, prin care sunt prezentate artefacte de valoare excepțională din colecțiile muzeului. Selecția pentru această expoziție recapitulativă vizează diversitatea și valoarea capodoperelor, fiecare artefact având propria sa poveste. Printre exponatele expuse se numără „Gânditorul” și perechea sa, barilul de la Khorsabad, vasul de la Capidava cu inscripția „Petre”, tezaurele de la Lețcani și Coveiu, fragmentele de frescă de la biserica Trei Ierarhi, precum și lucrări semnate de Luchian, Tonitza, Sava Henția, Mișu Popp. De asemenea, vor fi expuse și obiecte valoroase precum tronul reginei Elisabeta, vioara lui George Enescu, fragmente de rocă lunară, Biblia lui Șerban Cantacuzino, Tetraevanghelul Ieromonahului Spiridon, printre altele. Expoziția va include și cele mai valoroase ordine și decorații, precum și cele mai mari monede bătute pe teritoriul României și cea mai mică bancnotă din lume. Accesul la vernisajul acestei expoziții va fi gratuit și va avea loc joi, 20 iunie 2024, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12.

A doua expoziție, „De la Mayer la Preziosi. Spațiul românesc în viziunea artiștilor – călători” (iunie – octombrie), aduce în prim-plan mărturiile călătorilor străini despre spațiul românesc. Aceste mărturii sunt esențiale pentru o înțelegere completă și obiectivă a istoriei, culturii și oamenilor locurilor respective. Expoziția va prezenta lucrări ale unor artiști străini precum Luigi Mayer, Erminy, Bouqet, Valerio, Raffet, Rey, Rohbrock, Knapp și Preziosi, care au ilustrat orașele, castelele, porturile și locuitorii României într-o manieră distinctivă și captivantă.

Ambele expoziții vor fi deschise publicului începând cu data de 20 iunie și vor putea fi vizitate de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00 (cu ultima intrare la ora 17:15).

Vezi si alte articole...