sâmbătă, iunie 22, 2024

Lidl, planuri mari în România. Ce vrea să facă rețeaua de magazine

Retailerul german Lidl, principalul jucător pe piața...

Cod roșu de caniculă. Urmează un weekend incendiar. Hartă emisă de ANM

Alertă de caniculă. Administrația Națională de Meteorologie(ANM)...

După caniculă, vin vijeliile! Zonele aflate de azi sub avertizare cod portocaliu și galben de furtuni

Din OrasDupă caniculă, vin vijeliile! Zonele aflate de azi sub avertizare cod portocaliu și galben de furtuni

Mare parte din țară se află azi, 29 august, sub avertizări cod portocaliu și galben de caniculă, cu temperaturi maxime ce vor atinge 39 de grade Celsius. De diseară însă, vor intra în vigoare mai multe alerte de vreme instabilă, cu ploi torențiale și grindină, valabile până mâine, 30 august.

Marți, în nord-vestul, sudul, estul și local în centrul țării este în vigoare un cod galben de caniculă, potrivit ANM.

În nordul Crișanei, în vestul Maramureșului, Transilvaniei și al Moldovei, în cea mai mare parte a Olteniei, nordul Munteniei și local în Dobrogea, disconfortul termic va fi ridicat, iar temperaturile maxime se vor situa între 33 și 36 de grade Celsius, iar cele minime, între 17 și 21 de grade Celsius.

O alertă avertizare cod portocaliu de canciulă vizează regiuni din sudul și estul Munteniei, cea mai mare parte a Moldovei și partea continentală a județului Constanța. Aici se vor înregistra temperaturi maxime de 37… 39 de grade Celsius, iar minimele se vor situa între 18 și 22 de grade Celsius.

Codurile galben și portocaliu de caniculă sunt valabile astăzi, 29 august

Furtuni, în jumătatea vestică a țării

Totodată, a fost emis un cod galben de ploi pentru 6 județe din sud-vestul țării, valabil până la ora 16.00. În intervalul menționat, vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55 – 65 km/h), vijelii și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25 – 30 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

Județele aflate azi, până la ora 16.00, sub cod galben de ploi

Ulterior, de la ora 16.00, codul galben de ploi se va extinde și va fi urmat de un cod portocaliu. Alertele meteo vor fi valabile până diseară, la ora 21.00.

Potrivit ANM, sub cod galben de ploi se vor afla județe din Crișana, estul Olteniei, vestul Maramureșului și al Transilvaniei, precum și din Carpații Occidentali și Meridionali.

Aici, vor fi perioade cu intensificări ale vântului (rafale de 55 – 65 km/h), vijelii, ploi torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25 – 30 l/mp și izolat peste 35 l/mp.

Codurile galben și portocaliu de furtuni sunt valabile azi, 29 august, de la ora 16.00, până la ora 21.00

Totodată, Banat, jumătatea de vest a Olteniei și sud-vestul Transilvaniei vor fi sub cod portocaliu de ploi. Vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70 – 80 km/h), pe alocuri vijelii puternice, ploi torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35 – 40 l/mp și izolat peste 50 – 60 l/mp.

Ulterior, de la ora 21.00 și până mâine, 30 august, la ora 12.00, vor intra în vigoare alte alerte de vreme rea.

Un cod galben de ploi va fi în vigoare în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Crișana, Muntenia și vestul Olteniei. Aici, vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55 – 65 km/h) și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25 – 30 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

De asemenea, în cea mai mare parte a Olteniei, local în vestul Munteniei și Carpații Meridionali, va fi valabil un cod portocaliu de furtuni.

Aici, vor fi ploi torențiale, descărcări electrice, iar în primele ore ale intervalului și intensificări ale vântului (rafale în general de 70 – 80 km/h) și pe arii restrânse vijelii puternice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35 – 40 l/mp și izolat peste 50 – 60 l/mp.

Alte două coduri galben și portocaliu de ploi vor intra în vigoare de la ora 21.00 și vor fi valabile până mâine, la ora 12.00

Se anunță ploi și la București

Pentru Capitală, canicula și disconfortul termic vor persista pe parcursul zilei de marți, 29 august, anunță ANM.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade Celsius, iar cea minimă va fi de 18… 20 de grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, începând din cursul nopții.

Vezi si alte articole...