sâmbătă, iunie 15, 2024

Ecouri după primul tur al alegerilor din Turcia. Cine este al treilea om surpriză

ExterneEcouri după primul tur al alegerilor din Turcia. Cine este al treilea om surpriză

În Turcia liderul unui mic partid ultranaționalist devine „mediator” al turului doi, dar din cauza pozițiilor sale anti-kurde este puțin probabil să se poată alia cu coaliția lui Kemal Kiliçdaroglu.

Sinan Ogan este una dintre surprizele primului tur al alegerilor prezidențiale din Turcia, altfel monopolizat de duelul dintre șeful statului, Recep Tayyip Erdogan, și Kemal Kiliçdaroglu, liderul Partidului Popular Republican. Cu cei 5,3% ai săi, Ogan, 54 de ani, fost membru al Partidului Acţiunea Naţională (MHP), un partid de extremă dreapta, şi-a oferit poziția de a influenţa turul doi, al cărui rezultat rămâne incert, scrie Le Monde.

În primul său discurs de după rezultate, rostit duminică 14 mai în jurul orei 23, acest ultranaționalist cu atitudine arogantă și îmbrăcat impecabil a refuzat să dea instrucțiuni de vot adepților săi. El a spus că nu va decide cărei părți intenționează să-i ofere sprijin în turul doi până când nu se va consulta cu baza partidului și cu susținătorii săi. Dar, ca un bun tactician, dornic să-și monetizeze voturile, a lăsat clar să se înțeleagă, pe un ton crud și ofensiv, care sunt condițiile sale: „Ceea ce vreau eu este clar: plecarea sirienilor. Toți refugiații trebuie să se întoarcă acasă. Îl voi susține pe candidatul care este de acord cu acest lucru și care va pune în practică această politică”.

Turcia adăpostește 3,6 milioane de sirieni, cele trei părți beneficiind de un statut de protecție temporară. Ca urmare a crizei economice și monetare care a lovit țara și a atitudinilor din ce în ce mai ostile față de refugiați, cvasi-totalitatea partidelor politice turcești au înăsprit tonul la adresa lor. Coaliția de opoziție, dominată de naționaliști, adoptase poziții clare în acest sens. Apoi, în mai 2022, cu un an înainte de alegerile prezidențiale, Erdogan, pe atunci în poziție proastă în sondaje, a anunțat un plan de întoarcere „voluntară” pentru cel puțin un milion de sirieni.

Curtat asiduu

De atunci, Sinan Ogan și aliatul său Ümit Özdag, liderul unei noi formațiuni de extremă dreaptă, Partidul Victoriei (Zafer Partisi), de asemenea fost membru al MHP, au continuat să alimenteze escaladarea anti-imigranți. Cu cuvinte uneori foarte dure la adresa politicii șefului statului.

Intervievat la miezul nopții, în jurul orei 2.30, de Fox TV, Ogan a insistat că, fără prezența sa la scrutin, „Erdogan ar fi câștigat aceste alegeri din primul tur” și și-a reiterat previziunile: „Am spus și am repetat că HDP [Partidul Popular Democrat, stânga pro-kurdă, care îl susține pe Kemal Kiliçdaroglu] și Hüda Par [Partidul Islamist Kurd din Turcia, aliat taberei prezidențiale] nu reprezintă cheia acestor alegeri, ci naționaliștii”.

Pe chestiunea străinilor, una dintre temele sale preferate, își înmulțește declarațiile incendiare, susținând, de exemplu, împotriva oricăror dovezi, că „votul a fost marcat de o rată ridicată de alegători străini, aproape două milioane de oameni care nu vorbesc turcă, voturi care au fost luate în considerare și care au atârnat în balanță”.

Sinan Ogan este acum curtat cu asiduitate de cei doi finaliști. Kemal Kiliçdaroglu l-a sunat personal pentru a-l felicita, la fel și Binali Yildirim, vicepreședintele Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), formațiunea șefului statului. Potrivit jurnalistului Baris Pehlivan de la Halk TV, o întâlnire între Ogan și candidatul opoziției ar putea avea loc în zilele următoare. Cu o piedică majoră însă: fostul membru al MHP repetă că îl va sprijini pe Kiliçdaroglu doar dacă HDP este exclus din sistemul politic turc. O măsură extremă, care ar putea avea ca efect distrugerea șanselor adversarului din turul doi prin privarea acestuia de votul kurd.

„Nimeni nu ne-a luat în seamă la începutul campaniei electorale, iar în această seară am fost sunați de toată lumea”, s-a bucurat Ogan. „Sper că mâine politica turcă va fi mai echilibrată”. (Rador).

Vezi si alte articole...