miercuri, iulie 17, 2024

Eduard-Valentin Stroe este noul director general al Poliției Locale București

Din OrasEduard-Valentin Stroe este noul director general al Poliției Locale București

Primarul general al Municipiului București, Nicușor Dan, a anunțat că Eduard-Valentin Stroe a fost numit în funcția de director general al Poliției Locale București. El a mai menționat că dorește să facă modificări în organigramă pentru a crește numărul agenților de poliție responsabili cu menținerea ordinii publice de la 130 la 200.

Nicușor Dan a făcut aceste declarații într-o conferință de presă desfășurată marți, 3 octombrie. El a subliniat intenția de a extinde efectivele poliției locale pentru a asigura un mai bun control al ordinii publice în municipiul București.

„Este o persoană care a lucrat toată viața în Jandarmerie, care a avut funcții de conducere în Jandarmerie la București, la Timișoara. Și l-am considerat persoana cea mai potrivită. (…) Până în momentul acesta, Poliția Locală, în zona sa de ordine publică, nu a funcționat.

După această schimbare la vârful poliției locale o să propun Consiliului General o modificare de organigramă, în care să sporim numărul de polițiști locali care sunt în secțiunea de ordine publică”.

În prezent, există peste 350 de polițiști locali în serviciul municipal, dintre care aproape 130 sunt responsabili de menținerea ordinii publice. Primarul dorește să mărească această cifră la 200 de agenți care să se ocupe de ordinea publică. De asemenea, Nicușor Dan a exprimat nemulțumirea față de absența polițiștilor locali din stradă și de lipsa lor de implicare în activitățile de control.

„O să îi vedeți pe stradă și o să aibă fiecare zona lui. Asta înseamnă Poliție Locală – fiecare să fie responsabil de o zonă, să semnaleze tot ce se întâmplă acolo. (…) Direcția Control din Poliția Locală are mai multe probleme. Și pe zona de mediu – Parcul IOR – și pe zona de construcții, şi pe zona de activități comerciale, şi pe zona de taximetrie. (…) În momentul de față, dacă vă duceți în Gara de Nord și veți vedea taximetria nelegală, asta ne spune că nu funcționează activitatea de control”.

Primarul a vorbit și despre persoanele fără adăpost care trăiesc pe străzi. Acesta a menționat că centrele sociale ale Primăriei Capitalei au locuri disponibile pentru a-i găzdui, dar că unele dintre aceste persoane refuză să beneficieze de această ofertă.

„Acolo unde sunt acte pe care noi putem să le sancționăm, fără îndoială că vom interveni. Așa cum este legislația din România în momentul de față, o persoană pe care o vezi de o sută de ori că cerșește sau vagabondează și deranjează lumea în zona centrală a orașului nu poți decât să o sancționezi contravențional, ceea ce nu are niciun efect. Dacă consumă droguri pe spațiul public, atunci e altă faptă și poate să fie sancționată”.

Primarul general al Municipiului București a luat decizia de a-l demite pe Daniel Rășică din funcția de șef al Poliției Locale București. Această hotărâre a fost luată în data de joi, 29 septembrie 2023.

 

Vezi si alte articole...