miercuri, octombrie 4, 2023

Elevii de la 11 școli și licee din București vor învăța în 3 schimburi. Motivul? Lipsa spațiului și lucrările de modernizare

Din OrasElevii de la 11 școli și licee din București vor învăța în 3 schimburi. Motivul? Lipsa spațiului și lucrările de modernizare


Începând cu data de 11 septembrie, începe noul an școlar, iar la 11 școli și licee din București, elevii vor învăța în trei schimburi, din motive legate de insuficiența spațiului, lucrările de reabilitare, modernizare sau extindere, conform declarației Prefectului Capitalei.

Copiii sunt pregătiți de școală! Însă unii dintre funcționari nu ar mai trece clasa!, declară Rareș Hopincă într-o postare pe Facebook.


Prefectul Capitalei a luat parte joi, 7 septembrie, la o întâlnire de lucru desfășurată la sediul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, în vederea pregătirii pentru noul an școlar. La această întâlnire au participat, de asemenea, inspectorul Școlar General, Vlad Drinceanu, și inspectorii pentru management instituțional ai celor șase sectoare din Capitală. Potrivit informațiilor, învățământul preuniversitar din București este în linii mari pregătit pentru începerea noului an școlar, care va debuta pe 11 septembrie 2023, cu peste 275.000 de copii din toate ciclurile de învățământ de stat prezenți în Capitală.

Avem la nivelul Municipiului o populație școlară în continuă creștere, iar normativele actuale impun o diminuare a numărului maxim de copii în clase. Din acest motiv, există o mare presiune a spațiului în infrastructura școlară din majoritatea sectoarelor, precizează Rareș Hopincă.

Prefectul Capitalei a transmis că, din cele 427 de unități de învățământ de stat din București, elevii de la 11 școli și licee vor fi programați să urmeze cursurile în trei schimburi (în total sau parțial):

Din cauza lipsei de spațiu, dar și a lucrărilor de reabilitare, modernizare sau extindere. De asemenea, din cauza lucrărilor aflate în derulare, mai multe unități de învățământ sunt relocate, orele de curs desfășurându-se în cadrul altor unități.


Conform evaluărilor din teren și rapoartelor primite de la administratorii școlilor, se constată că instituțiile de învățământ sunt pregătite pentru începerea noului an școlar. Cu toate acestea, eforturile de modernizare, extindere și echipare a școlilor trebuie să continue. Există diferențe între sectoarele capitalei în ceea ce privește progresul acestor investiții, cu unele sectoare care au avansat semnificativ și altele care încă înregistrează deficiențe, conform declarațiilor lui Rareș Hopincă.

PS: Între unitățile vizitate astăzi s-au numărat Școala Centrală și Liceul George Călinescu. Două școli cu tradiție, cu rezultate din ce în ce mai bune, dar și cu probleme.
Este de neconceput ca un proiect de reabilitare a Școlii Centrale să aștepte autorizații și avize de la nivelul Primăriei Municipiului București de luni de zile, fără niciun rezultat. S-a mai pierdut o vară, mai așteptăm un an, iar subsolurile sunt inundate și igrasia se extinde. Nepăsarea unor funcționari afectează direct peste 1.800 de copii. Vor exista sancțiuni, pentru că așa nu mai putem continua!, a concluzionat Prefectul Capitalei.

Vezi si alte articole...