sâmbătă, iulie 20, 2024

Eliminarea subvențiilor la energie ar putea duce la dublarea facturilor în această iarnă

EconomieEliminarea subvențiilor la energie ar putea duce la dublarea facturilor în această iarnă

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a declarat că românii ar putea plăti facturi mult mai mari începând din această toamnă. Potrivit acestuia, eliminarea subvențiilor la energie ar putea duce instant la dublarea facturilor pentru consumatori şi creșterea profiturilor cu cel puțin 25% pentru furnizori.

 

Eliminarea ajutorului de la stat va fi mult mai dificil de implementat decât introducerea acestor subvenții. „Fiecare client are un contract semnat cu un furnizor de energie și gaze, la un preț pe care l-a stabilit la un moment dat, în 2022, 2021, preț care astăzi este unul foarte ridicat.

În situația în care, de exemplu, mâine s-ar abroga legislația de plafonare, automat s-ar reveni la prețurile din contract, adică la niște prețuri mult mai ridicate. Din analiza pe care am făcut-o în raport cu două facturi din București, una la energie electrică și una la gaze naturale, a rezultat că vom avea cel puțin o dublare la energia electrică și mai mult decât o dublare la gaze.

Un astfel de proces trebuie atent analizat și atent implementat, de așa natură încât să nu se ajungă în situația în care să avem o explozie a prețurilor facturilor românilor”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, la Antena 3.

Vouchere de 700 de lei pe card în septembrie pentru „lemne de foc”

Uniunea Europeană a decis ca persoanele vulnerabile să nu mai primească ajutoare, motiv pentru care, există riscul ca voucherele pentru plata facturilor să nu mai fie acordate de anul viitor, arată Realitatea TV.

La începutul lunii septembrie se vor vira 700 de lei de la stat direct pe cardurile de energie pentru românii cu venituri mici. Un număr total de aproximativ 4,1 milioane de persoane urmează să primească acești bani peste o perioadă de trei săptămâni în vederea achitării facturilor la energie sau căldură.

Este vorba despre cea de-a două tranșă de 700 de lei din acest an – beneficiarii programului au mai primit o dată, în luna februarie a acestui an, o primă parte din suma de 1.400 de lei.

Vezi și Fără investiții urgente, sistemul de termoficare riscă să crape în această iarnă

Peste patru milioane de persoane beneficiază de banii de pe cardurile de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Fostul ministrul al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, actual ministru al Finanțelor, a vorbit recent despre acest ajutor financiar. Până în prezent, au fost emise și distribuite peste două milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili și au fost soluționate 17.700 anchete sociale, pentru care sunt emise și distribuite carduri. „Reamintesc faptul că din septembrie vom furniza alți 700 de lei pe cele 2,1 milioane de carduri”, spunea fostul ministru MIPE, conform sursei citate.

Vezi si alte articole...