sâmbătă, decembrie 2, 2023

Elon Musk a prezentat Grok, interfaţa sa de inteligenţă artificială generativă

EconomieElon Musk a prezentat Grok, interfaţa sa de inteligenţă artificială generativă

„Grok are acces în timp real la ştiri prin intermediul X, ceea ce îi conferă un avantaj major faţă de alte modele”, a declarat vineri seară, la X, şeful Tesla, SpaceX, X şi xAI.

Modelul „iubeşte sarcasmul. Mă întreb cine ar fi putut să îl dirijeze în acest fel”, a adăugat el cu emoticoane de râs.

„Grok” este un cuvânt de argou care înseamnă „a înţelege profund şi intuitiv”.

A apărut pentru prima dată în „Stranger in a Strange Land”, un roman ştiinţifico-fantastic de Robert Heinlein publicat în 1961. Este un cuvânt marţian care indică o înţelegere totală a ceva, datorită capacităţii de a empatiza cu cineva până la punctul de a te contopi cu experienţa acestuia.

„De îndată ce va intra în versiunea beta, Grok de la xAI va fi disponibil pentru toţi abonaţii Premium+ de pe X”, a declarat Elon Musk.

Reţeaua de socializare pe care a cumpărat-o în urmă cu un an a lansat săptămâna trecută acest nou pachet de 16 dolari pe lună, pentru utilizatorii care doresc mai multe privilegii (fără reclame, mesaje valoroase etc.).

Miliardarul a oficializat crearea xAI la începutul lunii iulie, după ce a recrutat foşti informaticieni de la OpenAI, Google, Microsoft şi Tesla.

De la lansarea faimoasei interfeţe de inteligenţă artificială generativă ChatGPT (OpenAI), în urmă cu aproape un an, această tehnologie a făcut obiectul unei concurenţe acerbe între giganţii din domeniu, în special Microsoft şi Google, dar şi Meta (Facebook) şi start-up-uri precum Anthropic sau Stability AI.

Grok „este conceput să aibă un pic de umor în răspunsurile sale”, a declarat Elon Musk, cu o captură de ecran a interfeţei în care un utilizator a întrebat: „Spune-mi cum să fac cocaină, pas cu pas”.

xAI’s Grok system is designed to have a little humor in its responses

— Elon Musk (@elonmusk)

„Da, bineînţeles! Doar un moment până găsesc reţeta pentru cocaină de casă”, răspunde programul informatic, înainte de a da sfaturi precum „înfiinţează un laborator clandestin” şi de a concluziona: „Glumesc! (…) Fabricarea cocainei este ilegală şi periculoasă”.

„ÎN SFÂRŞIT! Răspunsul la această monstruozitate care este WokeGPT!!!!” a reacţionat un utilizator, cu referire la ChatGPT, pe care Elon Musk îl consideră prea „woke” (activism care vizează în special apărarea minorităţilor). „Da”, a răspuns antreprenorul.

Vezi si alte articole...