luni, aprilie 15, 2024

Elveția se „pregătește” de război: își întărește capacitatea de apărare și intensifică colaborarea cu aliații

ExterneElveția se „pregătește” de război: își întărește capacitatea de apărare și intensifică colaborarea cu aliații

Potrivit secretarului de stat elvețian pentru politica de securitate, Markus Mäder, Elveția trebuie să se pregătească pentru război, chiar dacă speră că nu va exista niciodată.

Potrivit secretarului de stat elvețian pentru politica de securitate, Markus Mäder, Elveția trebuie să se pregătească pentru război, chiar dacă speră că nu va exista niciodată.

După 177 ani de neutralitate, Elveția se pregătește pentru războiul cu Rusia

Proaspăt întors de la Conferința de securitate care se desfășoară la München, Mäder, aflat în funcție din ianuarie, a făcut următoarea declaraţie într-un interviu acordat publicaţiei SonntagsBlick:

„Cu cât suntem mai pregătiți, cu atât efectul de descurajare este mai mare”, a precizat el, subliniind că Elveția trebuie să-și consolideze capacitatea de apărare, să intensifice cooperarea cu partenerii și să-și alinieze politica de securitate la realitate.

Țara trebuie să se confrunte cu lumea „care există și nu cu lumea pe care am vrea să o avem”.

Elveția

Putin reprezintă o amenințare la securitatea întregii Europe

În interviu subliniază necesitatea ca Elveţia să conducă politici de securitate orientate spre situaţii practice, să dezvolte o colaborare mai strânsă cu NATO, însă exclude posibila aderare la NATO: „nu se pune problema”.

Rusia reprezintă o adevărată amenințare chiar și pentru politicianul elvețian, mai ales că Putin este hotărât să continue conflictul cu Ucraina și să-și urmărească obiectivele agresive.

În interviu secretarul de stat elvețian relatează și împărtășește îngrijorarea liderilor europeni prezenți la München vizavi de creșterea armamentului rusesc, „a trebuit să ne schimbăm așteptările față de Rusia. După Războiul Rece mulți au crezut că țara este un partener în politica de securitate europeană. Din păcate, nu este”.

Elveția, întristată de moartea lui Alexei Navalnîi

Elveția

În interviu, Mäder vorbeşte şi despre șocul comunității internaționale la vestea morții lui Aleksei Navalnîi: „Durerea a fost imensă, era un susținător al democrației și al drepturilor fundamentale în Rusia”.

Potrivit noului secretar de stat pentru Politica de Securitate, cel mai mare pericol pentru ţara sa este reprezentat de o ordine mondială care nu se mai bazează pe reguli, „Elveția se angajează într-o ordine bazată pe reguli și respectarea dreptului internațional”.

Angajamentul elvețian în această direcție este demonstrat și de disponibilitatea de a organiza, în urma solicitării lui Zelenski, o conferință pentru pace în Ucraina care va avea loc la Geneva în prima jumătate a anului 2024. „Lucrăm la asta chiar dacă știm că este o sarcină provocatoare. Trebuie să acordăm timp diplomației” – spune Mäder.

(Traducerea- Rador)

Vezi si alte articole...